Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Scholz: Putin svoje stanovené ciele na Ukrajine nedosiahne

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz počas tlačovej konferencie s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (nie je na snímke) počas tlačovej konferencie na záver ich stretnutia v Úrade spolkového kancelára 13. júna 2022 v Berlíne. FOTO TASR - Pavel Neubauer Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zároveň uistil Ukrajinu, že jej budúcnosť je v Európskej únii.

Berlín 8. februára (TASR) - Po takmer roku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je isté, že Moskva tam nedosiahne svoje ciele, uviedol v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz v prejave v Spolkovom sneme (Bundestagu). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"(Prezident Vladimir) Putin nedosiahne svoje ciele – ani na bojisku a ani prostredníctvom nadiktovaného mieru. Aspoň toľko je isté po roku vojny," povedal Scholz.

Zároveň uistil Ukrajinu, že jej budúcnosť je v Európskej únii. "Ukrajina patrí do Európy, jej budúcnosť je v Európskej únii. A tento sľub platí," uviedol pred summitom lídrov EÚ v Bruseli.

Scholz v prejave kritizoval súťaž medzi niektorými krajinami, založenú na tom, kto môže Ukrajine dodať lepšie zbrane. Podľa neho to poškodzuje jednotu medzi spojencami.

"Túto súdržnosť zachovávame a posilňujeme tým, že rozhodnutia najskôr dôverne pripravíme – a až potom ich oznámime," povedal s odkazom na spoluprácu s americkým prezidentom Joeom Bidenom pri rozhodnutí o poskytnutí tankov pre Kyjev.

Nemecko, Dánsko a Holandsko ohlásili v utorok spoločný plán dodania minimálne 100 tankov staršieho typu Leopard 1 na Ukrajinu v rámci úsilia "podporiť Ukrajinu v jej úsilí odolávať ruskej agresii". Berlín ešte predtým v januári povolil dodávky moderných tankov Leopard 2 na Ukrajinu.