Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Scholz: Referendá v okupovaných častiach Ukrajiny nemožno akceptovať

Nemecký kancelár Olaf Scholz, v piatok 16. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Je jasné, že tieto fingované referendá nemožno akceptovať a nevzťahuje sa na ne medzinárodné právo ani dohovory, ku ktorým dospelo svetové spoločenstvo, povedal Scholz.

Berlín 20. septembra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok odsúdil plány Moskvou podporovaných predstaviteľov zorganizovať v okupovaných častiach Ukrajiny referendá o pripojení k Rusku. Tieto kroky musí podľa neho medzinárodné spoločenstvo odsúdiť. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

"Je jasné, že tieto fingované referendá nemožno akceptovať a nevzťahuje sa na ne medzinárodné právo ani dohovory, ku ktorým dospelo svetové spoločenstvo," povedal Scholz novinárom v New Yorku, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN. "Je to len pokus o imperialistickú agresiu, ktorý tým má byť prikrášlený," poznamenal Scholz a opätovne vyzval na stiahnutie ruských síl z Ukrajiny.

"Ukrajina má plné právo brániť svoju integritu a suverenitu a svoju demokraciu. V tomto Ukrajinu podporujeme," zdôraznil Scholz.

Predstavitelia samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, ako aj Ruskom dosadení zástupcovia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny v utorok oznámili, že v termíne od 23. do 27. septembra usporiadajú referendá o pripojení sa k Rusku.



Šéf vojenskej správy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov podľa denníka Die Welt povedal, že v meste Záporožie, ktoré je pod kontrolou ukrajinských síl, sa z bezpečnostných dôvodov hlasovať nebude, a to ani online. Ruské okupačné sily kontrolujú 75 percent Záporožskej oblasti.

Rusko v roku 2014 podobným spôsobom anektovalo aj Krymský polostrov. Ani toto referendum nebolo medzinárodne uznané. Výsledky avizovaných referend, ktoré vlády západných krajín podľa všetkého neuznajú, môžu viesť k eskalácii vojenského konfliktu na Ukrajine, konštatuje agentúra AP.