Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Scholz: Sme pripravení podporiť SR pri zabezpečení vzdušného priestoru

Na archívnej snímke zo 17. júna 2022 nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Na Slovensku je v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO aktuálne 1089 spojeneckých vojakov.

Berlín 22. júna (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu ubezpečil východných partnerov v rámci Severoatlantickej aliancie o plnej solidarite a podpore zo strany Berlína. V prejave konkrétne spomenul aj vyslanie jednotiek na Slovensko v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny. TASR o tom informovala na základe Scholzovho vystúpenia v nemeckom parlamente.

"Budeme rozširovať našu vojenskú prítomnosť vyslaním ďalších vzdušných a námorných síl do Baltského mora. A sme pripravení vyslať ďalších vojakov a vojačky na Slovensko a podporovať Slovensko pri zabezpečení jeho vzdušného priestoru," povedal nemecký kancelár pred poslancami Spolkového snemu (Bundestag).

"Budeme brániť každý meter štvorcový územia NATO," dodal Scholz. Podľa neho aj budúcotýždňový summit NATO v Madride "vyšle signál súdržnosti a odhodlania".

Na Slovensku je v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO aktuálne 1089 spojeneckých vojakov. Pre TASR to ešte v nedeľu uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Schválený mandát umožňuje pôsobenie celkovo najviac 3000 vojakov Aliancie. Zo Spojených štátov prišlo na Slovensko 354 vojakov, z Nemecka 275, Česká republika, ktorá je veliacou krajinou skupiny, vyslala zatiaľ 246 vojakov, Holandsko má aktuálne na Slovensku 111 a Slovinsko 103 vojakov.

Mnohonárodné bojové skupiny v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj Aliancie v reakcii na ruskú anexiu Krymu v roku 2014. Po februárovej ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu sa členské štáty Aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.