Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Scholz: SPD sa teší na rokovania o vytvorení vlády s FDP a Zelenými

Kandidát na post nemeckého kancelára zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka Olaf Scholz počas tlačovej konferencie v Berlíne 6. októbra 2021. Foto: TASR/DPA

Spolupredsedníčka SPD Saskia Eskenová vyjadrila nádej, že sa podarí vytvoriť spoločnosť založenú na rešpekte.

Berlín 6. októbra (TASR) – Kandidát na post nemeckého kancelára zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Olaf Scholz v stredu vyhlásil, že sa teší na plánované spoločné sondážne rokovania so Zelenými a Slobodnou demokratickou stranou (FDP) o vytvorení novej vládnej koalície. Informovala o tom agentúra DPA.

Občania krajiny dali SPD poverenie na zostavenie vlády, povedal Scholz v stredu v Berlíne. „Teraz je na nás to aj uskutočniť," zdôraznil s tým, že ide o dosiahnutie pokroku pre Nemecko. Dôležité je podľa neho zamerať sa na hospodársku a priemyselnú modernizáciu krajiny a dôraznejší boj proti zmene klímy.

„Toto sú body, o ktorých sa teraz budeme spoločne (s FDP a Zelenými) zhovárať," povedal s tým, že rokovania odštartujú vo štvrtok.

Scholz ocenil „veľmi profesionálny spôsob", ako Zelení a FDP dosiaľ postupovali čo sa týka vytvorenia budúceho trojstranného vládneho kabinetu.

Šéf SPD Norbert Walter-Borjans v reakcii na odhodlanie FDP a Zelených rokovať najprv o vzniku takzvanej „semaforovej koalície" povedal: „Obaja možní partneri spravili dobré rozhodnutie." Rozhovory o zostavení „jamajskej koalície" kresťanských demokratov z CDU/CSU, FDP a Zelených však majú podľa liberálov a Zelených naďalej zostať v hre ako jedna z možností.

Spolupredsedníčka SPD Saskia Eskenová vyjadrila nádej, že sa podarí vytvoriť spoločnosť založenú na rešpekte. Heslo „rešpekt" bolo centrom predvolebnej kampane SPD, pripomína DPA.