Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Scholz súhlasil, že Nemecko pošle Ukrajine ťažké zbrane

Nemecký kancelár Olaf Scholz sa prihovára počas zasadnutia nemeckého parlamentu v Berlíne v stredu 1. júna 2022. Foto: TASR/AP

Kancelár tiež oznámil, že Nemecko dodá Ukrajine aj radarové systémy včasného varovania, ktoré pomôžu pri lokalizovaní nepriateľského delostrelectva.

Berlín 1. júna (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu oznámil, že spolková republika dodá Ukrajine moderné protilietadlové rakety a radarové systémy. Nemecko teda zvýši dodávky zbraní v čase, keď je kritizované, že Kyjevu dostatočne nepomáha. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Scholz uviedol nemeckým zákonodarcom v parlamente (Bundestagu), že vláda sa rozhodla poskytnúť Ukrajine rakety IRIS-T, vyvinuté Nemeckom spoločne s ďalšími členskými štátmi Severoatlantickej aliancie.

Kancelár tiež oznámil, že Nemecko dodá Ukrajine aj radarové systémy včasného varovania, ktoré pomôžu pri lokalizovaní nepriateľského delostrelectva.

Tieto oznámenia prichádzajú v období, keď sa doma aj v zahraničí objavuje veľa kritiky, že Nemecko je pomalé v poskytovaní ťažkých zbraní Ukrajine, ktoré tento štát potrebuje na sebaobranu pred Ruskom a jeho neustálymi útokmi.

Cieľom nemeckej vlády je zaistiť, aby ruský prezident Vladimir Putin "nezvíťazil" vo vojne, ktorú začal na Ukrajine, vysvetlil Scholz počas diskusie v parlamente o rozpočte. "Naším cieľom je, aby sa Ukrajina dokázala brániť a byť v tom úspešná," dodal.