Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Scholz: Svet po ruskej invázii na Ukrajinu vstúpil do novej éry

Nemecký kancelár Olaf Scholz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ťažké sankcie uvalené západnými spojencami na Rusko v dôsledku jeho invázie na Ukrajinu už prejavujú svoj účinok, uviedol ďalej Scholz.

Berlín 27. februára (TASR) - Svet po ruskej invázii na Ukrajinu vstúpil do "novej éry", uviedol v nedeľu nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. TASR správu prevzala s agentúr AFP a DPA.

Otázka, ktorej západní spojenci čelili, bola tá, či dokážu zhromaždiť dostatok sily na to, aby stanovili hranice pre "vojnových štváčov" ako je ruský prezident Vladimir Putin, poznamenal Scholz na osobitnom zasadaní spolkového parlamentu.

"V podstate ide o to, či moc dokáže zlomiť právo," dodal.

Ťažké sankcie uvalené západnými spojencami na Rusko v dôsledku jeho invázie na Ukrajinu však už prejavujú svoj účinok, uviedol ďalej Scholz.

Zároveň upozornil, že môžu prísť aj ďalšie blokády v prípade, že Moskva nebude schopná zmeniť kurz. "Už za uplynulý týždeň sa ruské akciové trhy prepadli o viac než 30 percent. To ukazuje: naše sankcie fungujú," povedal Scholz. "A vyhradzujeme si právo uvaliť ďalšie," upozornil.

Nemecko tento rok podľa Scholza investuje 100 miliárd eur do vojenského vybavenia a investuje dve percentá zo svojej ekonomickej produkcie ročne do obrany. Scholzove vyjadrenia prišli v čase, keď invázia Ruska na Ukrajinu podnietila najväčšiu ekonomiku Európy upriamiť pozornosť na vojenskú politiku, konštatuje AFP.

"Zriadime špeciálny fond s názvom Bundeswehr," spresnil Scholz s tým, že rozpočet sa bude využívať na investície a vojenské projekty.

Ukrajinskí vojaci stoja v piatok 25. februára 2022 pri deaktivovanom ruskom vojenskom viacnásobnom raketomete na predmestí Charkova na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


"Odteraz budeme rok čo rok investovať viac než dve percentá hrubého domáceho produktu do našej obrany," uviedol a zároveň vyzval, aby bol špeciálny armádny fond zapísaný do ústavy krajiny.

Scholz na pôde Bundestagu zároveň vyhlásil, že je stále otvorený rokovaniam s Ruskom. Zároveň však upozornil, že Moskva musí byť pripravená na "skutočný dialóg".

"Neodmietneme vstup do rokovaní s Ruskom. Dokonca aj v tejto extrémnej situácii je úlohou diplomacie udržovať komunikačné kanály otvorené," poznamenal nemecký kancelár. "Čokoľvek iné by bolo nezodpovedné," dodal.

Scholz zároveň ubezpečil Ukrajinu o plnej solidarite Berlína v súvislosti s vojenským útokom Ruska, píše DPA. "Ako demokratky a demokrati, ako Európanky a Európania stojíme na vašej strane - na správnej strane histórie," vyhlásil.

Nemecký kancelár zároveň na pôde Bundastagu obhajoval rozhodnutie spolkovej vlády dodať na Ukrajinu nemecké zbrane. "Na Putinovu agresiu sa nemohla dať žiadna iná odpoveď," povedal v súvislosti s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Scholz zároveň upozornil, že Putin, ktorý chce podľa neho "vybudovať ruské impérium", svoj kurz nezmení počas jedinej noci. Už veľmi skoro však ruské vedenie pocíti, akú vysokú cenu bude musieť zaplatiť, podotkol. Vojna je katastrofou pre Ukrajinu, ukáže sa však ako katastrofa aj pre Rusko, dodal.