Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Scholz: Udržateľná pomoc EÚ pre Ukrajinu je pre Nemecko priorita

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu 13. decembra 2023. Foto: TASR - AP

Predstavitelia nemeckej vládnej koalície sa v stredu dohodli na ďalšej podpore pre Ukrajinu, ktorá bude krytá z rozpočtu.

Berlín 13. decembra (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v stredu uviedol, že na tohtotýždňovom summite EÚ bude bojovať za trvalú finančnú pomoc pre Ukrajinu. Nemecko tiež poskytne ďalšie financie na zbrane pre Kyjev či pomoc pre utečencov. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

"Budem podporovať udržateľnú, spoľahlivú finančnú podporu pre Ukrajine pre najbližšie roky," povedal Scholz v nemeckom parlamente. "Ide o bezpečnosť Európy - to je pre Nemecko priorita," dodal.

Predstavitelia nemeckej vládnej koalície sa v stredu dohodli na ďalšej podpore pre Ukrajinu, ktorá bude krytá z rozpočtu. "Zahŕňa to aj osem miliárd eur na dodávky zbraní, finančnú pomoc pre ukrajinský rozpočet poskytnutú priamo alebo prostredníctvom EÚ a očakávaných viac než šesť miliárd eur na podporu ukrajinských utečencov tu v Nemecku," oznámil Scholz spoločne s ministrom hospodárstva Robertom Habeckom a ministrom financií Christianom Lindnerom.

Nemecko musí byť podľa Scholza pripravené reagovať v prípade zostrenia situácie pri zhoršení vývoja na bojisku, prerušení pomoci od iných krajín či ohrození Nemecka a Európy. V takom prípade bude podľa kancelára nemeckému parlamentu predložený návrh na prekročenie rozpočtu, čo vyplýva z článku zo 115 nemeckej ústavy o mimoriadnych situáciách.

Dvojdňový summit EÚ sa začína vo štvrtok 14. decembra. Lídri členských krajín na ňom plánujú schváliť finančný balík vo výške 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine počas štyroch rokov a začatie prístupových rokovaní s Kyjevom.