Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Scholz: Ukrajina sa na nás môže spoľahnúť; Rusko nesmie vojnu vyhrať

Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecko patrí medzi krajiny, ktoré poskytujú Ukrajine najväčšiu pomoc vrátane dodávok zbraní.

Berlín 25. novembra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz ubezpečil Ukrajinu, že Nemecko ju bude podporovať tak dlho, ako bude potrebné. Povedal to v interview pre nemecký magazín Focus, ktoré bolo zverejnené v piatok, deväť mesiacov po začiatku ruskej invázie na Ukrajine. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Ukrajina sa môže na nás spoľahnúť, že jej budeme ďalej poskytovať rozsiahlu finančnú a humanitárnu pomoc a aj zbrane - tak dlho, ako bude treba," uviedol Scholz.

Nemecko patrí medzi krajiny, ktoré poskytujú Ukrajine najväčšiu pomoc vrátane dodávok zbraní. Veľmi účinné sú najmä samohybné húfnice, protilietadlové tanky Gepard, raketomety a systém protivzdušnej obrany IRIS-T.

Scholz nechcel špekulovať o tom, ako dlho bude vojna trvať, ale zdôraznil: "Rusko nesmie túto vojnu vyhrať." A nesmú byť použité jadrové zbrane, čo medzinárodné spoločenstvo dalo veľmi jasne najavo.

Na otázku, či je ruský prezident vojnový zločinec, Scholz odpovedal: "Vojna na Ukrajine porušuje všetky normy medzinárodného práva a Vladimir Putin je za túto vojnu zodpovedný. Boli tam spáchané neuveriteľne kruté vojnové zločiny. Pomôžeme ich vyriešiť, identifikovať zodpovedné osoby a postaviť ich pred spravodlivosť."

Scholz povedal, že súčasná stratégia Ruska v tejto vojne nefunguje. Pokusy zlomiť ducha ukrajinského odporu masívnymi raketovými útokmi jednoznačne nie sú úspešné, napriek otrasnému ničeniu Ukrajiny.

Nádej Ruska, že masový pohyb ľudí utekajúcich z Ukrajiny môže ohroziť podporu európskych krajín, "sa takisto ukazuje ako omyl", dodal kancelár. Nie je však jasné, aké závery vyvodí Rusko zo svojho zlyhania. "Práve teraz človek nemôže robiť žiadne spoľahlivé predpovede," pripustil Scholz.