Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Scholz v Číne žiadal, aby Peking využil svoj vplyv na Moskvu

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz (uprostred) vedie rozhovory s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom (nie je na snímke) počas ich stretnutia v Pekingu 4. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Spolkový kancelár tiež vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby predĺžil dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, ktorej platnosť vyprší 19. novembra.

Peking 4. novembra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz požiadal v piatok čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, aby Peking využil svoj "vplyv" na Moskvu, nech Rusko zastaví vojnu na Ukrajine. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Povedal som (čínskemu) prezidentovi, že je dôležité, aby Čína využila svoj vplyv na Rusko," povedal Scholz. Zároveň zdôraznil, že Rusko musí okamžite zastaviť útoky, ktoré ohrozujú ukrajinských civilistov, a stiahlo sa z Ukrajiny.

Spolkový kancelár v piatok tiež vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby predĺžil dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, ktorej platnosť vyprší 19. novembra. "Hlad nesmie byť využívaný ako zbraň," uviedol.

Rusko počas víkendu dočasne pozastavilo plnenie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny po útoku na svoju Čiernomorskú flotilu. Podľa Moskvy totiž Kyjev použil na útok námorné koridory zriadené pre vývoz obilia. K uplatňovaniu dohody sa Moskva následne vrátila v stredu napoludnie – po rokovaniach s Tureckom. Rusko však uviedlo, že sa ešte musí rozhodnúť, či ju predĺži.