Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Scholz v Davose:Putin nebude môcť diktovať podmienky mieru na Ukrajine

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz reční počas 51. výročného zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF) vo štvrtok 26. mája 2022 vo švajčiarskom Davose. Foto: TASR/AP

Náš cieľ je absolútne jasný - Putin nesmie vyhrať túto vojnu. A som presvedčený, že ju ani nevyhrá, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Davos/Berlín 26. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nevyhrá vojnu na Ukrajine a nebude môcť ani diktovať podmienky mieru. Vo švajčiarskom Davose to vo štvrtok vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz s tým, že šéf Kremľa podľa neho na Ukrajine nesplnil žiaden zo svojich strategických cieľov. Informovala o tom agentúra AFP a magazín Der Spiegel.

"Náš cieľ je absolútne jasný - Putin nesmie vyhrať túto vojnu. A som presvedčený, že ju ani nevyhrá," uviedol Scholz na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Dodal, že v súčasnej vojne nejde len o samotnú Ukrajinu, ale aj o celý medzinárodný poriadok. Putin podľa Scholza pri útoku voči Kyjevu podcenil silu skupiny G7, Severoatlantickej aliancie a EÚ. Náklady na Putinov "mocenský aparát" stúpajú každým dňom, poznamenal.

"Je nutné dať Putinovi jasne najavo, že žiaden nadiktovaný mier nebude," povedal Scholz. "Ukrajina a ani my také niečo nebudeme akceptovať," dodal. Putin bude podľa neho o mieri rokovať len vtedy, keď pochopí, že obranu Ukrajiny jednoducho nezlomí.

Putin sa chce vrátiť do sveta, v ktorom neplatí právo a podmienky sa v ňom diktujú silou a násilím, čo je zjavný imperializmus, uviedol nemecký spolkový kancelár.