Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Scholz vyzdvihol vzťahy medzi Nemeckom a USA, má rokovať s Bidenom

Na archívnej snímke prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Ide o druhú Scholzovu návštevu v USA od nástupu do funkcie v decembri 2021. Spolkový kancelár vycestoval bez novinárov a bez hospodárskej delegácie.

Washington 3. marca (TASR) - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v piatok označil vzťahy medzi Nemeckom a USA za najlepšie za obdobie mnohých rokov. Neskôr bude vo Washingtone rokovať s prezidentom Joeom Bidenom. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Dobré nemecko-americké vzťahy sú dôležité najmä v súčasnosti - v období ruskej invázie na Ukrajinu.
"Takisto však bude aj dlhodobo dôležité, aby sme túto transatlantickú spoluprácu naďalej rozvíjali," povedal Scholz pred rokovaním s americkým prezidentom. Základom toho je podľa jeho slov dôvera, ktorá sa buduje prostredníctvom vzájomnej komunikácie.

Približne hodinové rokovanie Scholza s Bidenom je naplánované popoludní miestneho času (20.00 h SEČ). Hlavnou témou by mala byť vojna na Ukrajine.

Ide o druhú Scholzovu návštevu v USA od nástupu do funkcie v decembri 2021. Spolkový kancelár vycestoval bez novinárov a bez hospodárskej delegácie. Po rokovaniach s Bidenom nie je naplánovaná ani tlačová konferencia.

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby pred Scholzovou návštevou povedal, že Nemecko sa vlani stalo dôležitým partnerom v rámci NATO a zohralo ústrednú úlohu pri posilnení tejto organizácie. Pripomenul aj spoluprácu pri posielaní podpory Ukrajine, kde Nemecko okrem iného prispelo dodávkou systémov protivzdušnej obrany Patriot a IRIS-T.

Biely dom plánuje v piatok oznámiť ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, píše stanica CNN s odvolaním sa na vyjadrenia Kirbyho. Táto zásielka má obsahovať najmä strelivo pre zbraňové systémy.