Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Scholz žiada dôkladné vyšetrenie dopadu rakety na poľské územie

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a austrálsky premiér Anthony Albanese diskutujú na summite G20 na indonézskom ostrove Bali v stredu 16. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že vyšetrovatelia ešte nevedia s istotou povedať, kto ju vystrelil, ani kde bola vyrobená.

Nusa Dua 16. novembra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu vyzval na dôkladné vyšetrenie dopadu rakety na poľskú obec Przewodów, ktorá leží približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. Scholz to uviedol v rámci summitu G20 na indonézskom ostrove Bali, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Raketa zasiahla poľnohospodársky objekt v Przewodówe v utorok. Pri jej dopade zahynuli podľa poľského ministerstva zahraničných vecí dvaja ľudia.

"V takejto závažnej veci sa pred dôkladným vyšetrením nesmú robiť unáhlené závery o priebehu udalostí," povedal Scholz.

Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že vyšetrovatelia ešte nevedia s istotou povedať, kto ju vystrelil, ani kde bola vyrobená. Podľa amerického prezidenta Joea Bidena je však nepravdepodobné, že raketa bola odpálená z ruského územia.

Scholz zdôraznil, že je dôležité dať jasne najavo, že tento incident by sa "nestal bez vojny Ruska na Ukrajine a bez rakiet, ktoré sú neustále vo veľkom množstve odpaľované na ukrajinskú infraštruktúru".