Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Scholzova SPD utrpela volebnú porážku v Severnom Porýnii-Vestfálsku

Nemecký kancelár Olaf Scholz hovorí počas stretnutia s novinármi 3. apríla 2022 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z exit pollov staníc ARD a ZDF zverejnených bezprostredne po uzavretí volebných miestností.

Düsseldorf 15. mája (TASR) - Sociálni demokrati nemeckého kancelára Olafa Scholza utrpeli v nedeľu výraznú porážku vo voľbách v najľudnatejšej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorých s náskokom zvíťazili opoziční konzervatívci.

Vyplýva to z exit pollov staníc ARD a ZDF zverejnených bezprostredne po uzavretí volebných miestností. Opozičná Kresťanskodemokratická únia (CDU) podľa nich získala zhruba 35 percent hlasov, zatiaľ čo Scholzova Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) len približne 28 percent.

CDU si oproti predchádzajúcim voľbám polepšila o dve percentá, zatiaľ čo sociálni demokrati si o vyše tri percentá pohoršili.

Najviac si svoju pozíciu posilnila strana Zelených, ktorú v nedeľu podporilo 18 percent voličov, čo je v porovnaní s voľbami v roku 2017 viac než dvojnásobok.

Doterajšia koalícia v Severnom Porýní-Vestfálsku vedená premiérom Hendrikom Wüstom z CDU, ktorej súčasťou sú aj liberáli z FDP, zrejme už nebude mať v tamojšom parlamente väčšinu, a preto bude potrebné viesť nové koaličné rozhovory, analyzuje výsledky volieb agentúra DPA.

Víťazstvo konzervatívcov v tejto spolkovej krajine predpovedali už predvolebné prieskumy, avšak len s asi trojpercentným náskokom. Podľa pozorovateľov bude toto volebné víťazstvo v Severnom Porýní-Vestfálsku významnou vzpruhou pre CDU, ktorá sa dostala do opozície po odchode dlhoročnej kancelárky Angely Merkelovej, aj na spolkovej úrovni. CDU teraz vedie skúsený, pravicovo orientovaný politik Friedrich Merz.

Severné Porýnie-Vestfálsko sa považuje za priemyselnú základňu Nemecka a nachádzajú sa v ňom veľké mestá ako Düsseldorf, Kolín nad Rýnom, Dortmund, Bonn či Essen. V minulosti v tejto ľudnatej spolkovej krajine dominovali sociálni demokrati.

Tamojšie krajinské voľby preto pozorovatelia považovali za obzvlášť dôležité v situácii, keď spolkový kancelár Scholz čelí silnejúcej vlne kritiky za údajne nedostatočnú reakciu na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Drvivým víťazstvom CDU sa skončili aj minulotýždňové krajinské voľby v Šlezvicku-Holštajnsku. Scholzova SPD tam získala len približne 16 percent hlasov, zatiaľ čo kresťanskí demokrati 43.