Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Schulzeová žiada spoločné úsilie G7 voči hladomoru z dôvodu vojny

Na archívnej snímke z 11. marca 2021 v Berlíne Svenja Schulzeová počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/DPA

Nemecká ministerka návrh na vytvorenie aliancie za globálnu potravinovú bezpečnosť predstavila už v apríli spoločne so šéfom Svetovej banky Davidom Malpassom.

Berlín 18. mája (TASR) - Nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová vyzvala v stredu krajiny zo skupiny G7, aby vyvinuli spoločné úsilie s cieľom zabrániť hladomoru hroziacemu z dôvodu vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Hrozí tam hladomor, pretože (ruský prezident Vladimir) Putin cielene používa hlad ako zbraň," povedala Schulzeová na stretnutí ministrov pre rozvoj priemyselne najrozvinutejších krajín skupiny G7.

Ministri sa podľa jej slov majú dohodnúť na vytvorení novej aliancie na zaistenie potravinovej bezpečnosti. Účastníci z krajín G7 už od štvrtka 12. mája rokujú o súčasných výzvach vrátane potravinovej bezpečnosti, klimatickej zmeny či obnovení slobodnej Ukrajiny, ktorá je jedným s celosvetovo dôležitých vývozcov obilnín, píše DPA.

Na stretnutí sa prostredníctvom videokonferencie zúčastní aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Schulzeová takisto pozvala aj Indonéziu, ktorá tento rok predsedá v zoskupení G20, Indiu, Senegal a predstaviteľov Rozvojového programu OSN (UNDP) a Svetovej banky.

Nemecká ministerka návrh na vytvorenie aliancie za globálnu potravinovú bezpečnosť predstavila už v apríli spoločne so šéfom Svetovej banky Davidom Malpassom, pripomína DPA. Nemecko v januári tohto roka prevzalo ročné rotujúce predsedníctvo v G7 od Británie. Členmi tejto skupiny sú aj Francúzsko, Japonsko, Kanada, Taliansko a USA.