Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Líder demokratov: Republikáni otravujú jedom demokraciu

Na archívnej snímke vpredu senátor Chuck Schumer a v pozadí americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Schumer tiež obvinil svojich kolegov z republikánskej strany, že zo strachu z prezidenta Donalda Trumpa úmyselne spochybňujú výsledky volieb.

Washington 12. novembra (TASR) - Líder demokratickej menšiny v americkom Senáte Chuck Schumer upozornil vo štvrtok svojich republikánskych kolegov, že "otravujú jedom" demokraciu v krajine, keď naďalej odmietajú uznať víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z minulého týždňa. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Máme za sebou názorovo rozdeľujúce prezidentské voľby, v ktorých sa tvrdo bojovalo, ale namiesto snahy znovu zjednotiť krajinu, aby sme mohli spolu bojovať proti nášmu spoločnému nepriateľovi, ochoreniu COVID-19, republikáni v Kongrese šíria konšpiračné teórie popierajúce realitu a otravujú jedom studňu našej demokracie," povedal novinárom líder demokratickej senátnej menšiny.

Schumer tiež obvinil svojich kolegov z republikánskej strany, že zo strachu z prezidenta Donalda Trumpa "úmyselne spochybňujú" výsledky volieb, dokonca aj po tom, čo všetky hlavné médiá v USA pripísali víťazstvo Bidenovi.

Víťazom prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident tým presiahol potrebnú hranicu 270 hlasov voliteľov a porazil svojho republikánskeho protikandidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Trumpa. Informovali o tom v sobotu 7. novembra americké médiá vrátane televíznej stanice CNN a tlačovej agentúry AP.

Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.