Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

OSN schválila rezolúciu odsudzujúc útoky na humanitárnych pracovníkov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Roman Hanc

Rezolúcia vyjadruje vážne znepokojenie nad zvyšujúcim sa počtom útokov a hrozieb voči humanitárnym pracovníkom i nad nerešpektovaním a porušovaním medzinárodného práva zo strany bojujúcich strán.

New York 24. mája (TASR) - Bezpečnostná rada OSN v piatok schválila rezolúciu, ktorou dôrazne odsúdila útoky na humanitárnych pracovníkov i personál OSN. Žiada, aby všetci účastníci bojov tieto osoby chránili v súlade s medzinárodným právom, píše TASR podľa agentúry AP.

Za návrh predložený Švajčiarskom zahlasovalo 14 členov BR OSN. Rusko sa hlasovania zdržalo. Rezolúcia vyjadruje vážne znepokojenie nad zvyšujúcim sa počtom útokov a hrozieb voči humanitárnym pracovníkom i nad nerešpektovaním a porušovaním medzinárodného práva zo strany bojujúcich strán. Tie vyzýva, aby všetkým civilistom zaistili okamžitý, plný a bezpečný prístup k humanitárnej pomoci.

Rezolúcia sa nevzťahuje na žiadny konkrétny konflikt, píše AP. Hlasovalo sa však o nej v období, keď zúria boje v Pásme Gazy, na Ukrajine, v Sudáne, Mjanmarsku a na ďalších miestach na svete.

Švajčiarska veľvyslankyňa pri OSN Pascale Baeriswylová uviedla, že cieľom rezolúcie je chrániť mužov a ženy, ktorí pracujú a riskujú každý deň svoje životy, aby pomáhali ľuďom zasiahnutým ozbrojeným konfliktom.

Počas konfliktu v Pásme Gazy, ktorý vypukol vlani 7. októbra, prišlo o život už viac než 200 humanitárnych pracovníkov. Generálny tajomník OSN António Guterres oznámil úmrtie viac než 190 príslušníkov OSN.