Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Schwarzenegger: Ekologické hnutia by mali byť viac sexy

Bývalý kalifornský guvernér, herec a zakladajúci predseda iniciatívy R20 Arnold Schwarzenegger (vľavo) a predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso počas stretnutia v rámci Dohovoru primátorov a starostov v Bruseli 24. júna 2013. Foto: FOTO TASR/AP

Schwarzenegger povedal, že je dôležité, aby sa ľudia v rámci boja proti globálnemu otepľovaniu necítili previnilo kvôli ich životného štýlu.

Brusel 24. júna (TASR) - Bývalý kalifornský guvernér a herec Arnold Schwarzenegger sa dnes v Bruseli stretol s predsedom Európskej komisie (EK) Josém Manuelom Barrosom a eurokomisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom v rámci Dohovoru primátorov a starostov. Išlo o podujatie, na ktorom 200 primátorov miest z 35 európskych krajín prejavilo odhodlanie dosiahnuť ciele EÚ týkajúce sa klímy a energetiky.

Starostovia z miest, ako sú Gent, Heidelberg, Tampere, Záhreb či Ľvov dostali príležitosť, aby predložili konkrétne príklady toho, aký prospech majú občania ich miest z iniciatív pre energetickú udržateľnosť.

Diskusie primátorov, ktoré pod taktovkou EK prebiehajú už od roku 2008, sú zamerané na to, ako môžu lokálne a regionálne iniciatívy spolu s politikou únie, vytvárať potrebnú súčinnosť v oblasti energetickej politiky EÚ.

Dnes by sa k Dohovoru primátorov malo pridať okolo 150 nových miest a regiónov, pričom táto iniciatíva bude mať celkovo už vyše 5000 signatárov na celom svete.

Ekologické hnutia by mali byť modernejšie

Barroso ocenil Schwarzeneggerovu ochotu prísť do Bruselu podeliť sa o svoje nadšenie a angažovanosť v oblasti ekologickej udržateľnosti.

Bývalý kalifornský guvernér, herec a zakladajúci predseda iniciatívy R20 Arnold Schwarzenegger odpovedá na otázky novinárov v rámci Dohovoru primátorov a starostov v Bruseli 24. júna 2013.
Foto: FOTO TASR/AP
"Boli ste bojovníkom na obrazovkách príliš dlhý čas. Teraz ste bojovníkom v reálnom svete. Bojovníkom za udržateľnú energetiku a klimatickú budúcnosť našej planéty," povedal Barroso počas spoločnej tlačovej besedy so známym americkým hercom a tiež ekologickým aktivistom.

Schwarzenegger pred novinármi povedal, že je dôležité, aby sa ľudia v rámci boja proti globálnemu otepľovaniu necítili previnilo kvôli ich životného štýlu.

"Nesmieme dať ľuďom pocit viny, za to že majú veľké, rýchle alebo silné autá. Mali by sme im radšej naznačiť, že môžu byť súčasťou riešenia ak prejdú na novú automobilovú technológiu," odpovedal bývalý guvernér na otázku, či je možné prinútiť Američanov k zmenu životného štýlu, ktorý vyrába uhlíkové emisie.

V rovnakom duchu, o udržaní životného štýlu zlučiteľnom s environmentálnym povedomím, hovoril aj o ľuďoch, ktorí ak chcú často používať vírivku, nech pri tom použijú solárne panely, alebo tí, ktorí chcú mať veľkoplošné televízne obrazovky, nech si kúpia tie s najmenšou energetickou náročnosťou.

"Existuje toľko vecí, ktoré môžeme robiť bez toho, aby sme sa cítilo previnilo. Ekologické hnutia by mali byť modernejšie, živšie, viac sexy," uviedol Schwarzenegger.