Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Búrlivé prvomájové oslavy v Seattli, pri zrážkach zranili policajtov

emonštranti reagujú v dymovej clone pri policajnom zásahu granátom počas prvomájového protestného pochodu proti kapitalizmu v centre Seattla 1. mája 2013. Foto: TASR/AP

V stredu sa po celých Spojených štátoch konali prvomájové demonštrácie za práva imigrantov. Celkovo pokojné zhromaždenia narušila len situácia v meste Seattle.

Seattle 2. mája (TASR) - Osem policajtov utrpelo zranenia a 18 demonštrantov zatkli pri zrážkach, ktoré vypukli v americkom meste Seattle po najprv pokojnom prvomájovom sprievode za práva imigrantov.

Demonštranti v stredu večer hádzali na policajtov kamene, fľaše a kusy asfaltu. Porozbíjali výklady a okná áut, poprevracali smetníky a stojanmi na noviny zablokovali ulice.

Polícia reagovala granátmi so slzotvorným plynom, na miesto prišli aj vozidlá zásahovej jednotky SWAT. Starosta Mike McGinn vyjadril sklamanie z toho, aký obraz mesta svet uvidel.

Väčšina zo 150 až 200 demonštrantov, ktorí zostali po zotmení na uliciach Seattlu na nepovolenom zhromaždení, sa rozišla do polnoci, uviedla tlačová agentúra Reuters.

V stredu sa po celých Spojených štátoch konali prvomájové demonštrácie za práva imigrantov. Celkovo pokojné zhromaždenia narušila len situácia v meste Seattle.

V Los Angeles sa odhadom 3500 ľudí zúčastnilo na demonštrácii v centre mesta. Mávali americkými vlajkami a požadovali, aby sa skončilo s deportáciami.

Tisícky demonštrantov v New Yorku sa zapojili do sprievodu v centre Manhattanu, niesli transparenty a bubnovali. Scéna pripomínala obdobie, keď bolo na vrchole hnutie Obsaďte Wall Street (Occupy Wall Street).