Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sebastiana Kurza opäť zvolili za šéfa ÖVP

Na archívnej snímke z 1. júla 2021 rakúsky kancelár Sebastian Kurz počas rakúskeho svetového summitu o víziách a boji proti klimatickej kríze vo Viedni. Foto: TASR/AP

Sobotňajšie hlasovanie bolo znakom dôvery ÖVP v Kurza, ktorý má za sebou niekoľko politicky náročných mesiacov.

Viedeň 28. augusta (TASR) - Rakúska ľudová strana (ÖVP) si v sobotu drvivou väčšinou opätovne zvolila za svojho predsedu kancelára Sebastiana Kurza. Udialo sa tak na zjazde strany v meste Sankt Pölten v spolkovej krajine Dolné Rakúsko.

Kurza, ktorý v piatok oslávil svoje 35. narodeniny, podporilo 533 z celkovo 536 delegátov, čo predstavuje 99,4 percenta, informuje tlačová agentúra AP. Kurz vedie stranu od roku 2017, pričom v tom istom roku sa stal najmladším rakúskym kancelárom.

V príhovore ku kolegom pred hlasovaním Kurz hovoril na rozličné témy a o prioritách politiky ÖVP. Zdôraznil nutnosť pokračovať vo vakcinácii proti covidu a v súvislosti s utečencami z Afganistanu vyhlásil, že Rakúsko "by nemalo prijať viac ľudí, než dokáže integrovať".

Sobotňajšie hlasovanie bolo znakom dôvery ÖVP v Kurza, ktorý má za sebou niekoľko politicky náročných mesiacov, analyzuje AP. V máji ho vypočúvali protikorupčné úrady na základe podozrenia, že pred parlamentným výborom spravil nepravdivé vyhlásenia.

Vypočúvanie sa týkalo vyšetrovania tzv. kauzy Ibiza - škandálu, v ktorom figuroval líder krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache, čo v roku 2019 privodilo pád Kurzovej predchádzajúcej vládnej koalície.

"Táto skúsenosť ma v skutočnosti spravila ešte odolnejším, silnejším a odhodlanejším," vyhlásil v sobotu Kurz, ktorý bol jediným kandidátom na post predsedu ÖVP.

Postoj strany k migračnej otázke a jej odmietanie utečencov z Afganistanu viedli k zvýšeniu napätia vo vzťahoch so spoluvládnucimi Zelenými, dopĺňa tlačová agentúra DPA. V Rakúsku sa v súčasnosti nachádza viac ako 40.000 Afgancov, čo je ich druhá najväčšia skupina v EÚ v pomere k počtu obyvateľov hostiteľskej krajiny.