Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sall: Blokáda ukrajinských prístavov môže v Afrike spôsobiť katastrofu

Predseda Africkej únie a senegalský prezident Macky Sall (na obrazovke) hovorí počas videokonferencie v rámci druhého a záverečného dňa mimoriadneho summitu prezidentov a premiérov krajín Európskej únie o vojne na Ukrajine a energetickej situácii v EÚ v Bruseli v utorok 31. mája 2022. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady Charles Michel ubezpečil Salla, že EÚ robí všetko, čo je v jej silách, aby zabezpečila prepravu ukrajinského obilia po súši alebo po náhradných námorných trasách.

Brusel 31. mája (TASR) - Blokáda ukrajinských čiernomorských prístavov vytvára podmienky pre "katastrofický scenár" rozsiahleho nedostatku potravín a nárastu cien po celej Afrike. V príhovore k lídrom EÚ zhromaždeným na summite v Bruseli to uviedol predseda Africkej únie a senegalský prezident Macky Sall. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Úroda obilnín v Afrike tento rok podľa odhadov poklesne o 20-50 percent. Boli by sme radi, aby sa urobilo všetko, čo je len možné, aby sa uvoľnili dostupné zásoby obilia a zaistila sa ich preprava a prísun na trh," povedal šéf AÚ lídrom EÚ v druhý deň ich dvojdňového summitu v Bruseli.

Varoval, že veľkým problémom vyvolaným vojnou na Ukrajine, je aj nárast cien hnojív, ktoré sa v Afrike oproti vlaňajšiemu roku strojnásobili. Pripomenul, že už teraz zápasí s podvýživou približne 282 miliónov Afričanov.

Predseda Európskej rady Charles Michel ubezpečil Salla, že EÚ robí všetko, čo je v jej silách, aby zabezpečila prepravu ukrajinského obilia po súši alebo po náhradných námorných trasách.

Podľa údajov OSN doviezli africké štáty v rokoch 2018-2020 až 44 percent pšenice z Ruska a Ukrajiny. Africká rozvojová banka už teraz hlási 45-percentné zvýšenie cien pšenice v krajinách afrického kontinentu, píše AP.