Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Šéf automobilovej skupiny Volkswagen Diess odstupuje z funkcie

Na archívnej snímke z 9. septembra 2019 generálny riaditeľ nemeckej automobilovej skupiny Volkswagen (VW) Herbert Diess predstavuje nový elektromobil ID.3 na autosalóne vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

Budúcnosť Diessa vo Volkswagene bola počas jeho štvorročného pôsobenia vo funkcii generálneho riaditeľa pri viacerých príležitostiach spochybnená.

Wolfsburg 22. júla (TASR) - Generálny riaditeľ nemeckej automobilovej skupiny Volkswagen (VW) Herbert Diess v piatok oznámil, že odstupuje z funkcie. To je veľká zmena na čele jednej z najvýznamnejších nemeckých spoločností. TASR o tom informuje na základe správ DPA, AFP a Reuters.

Automobilka uviedla, že Diess odíde z predstavenstva po vzájomnej dohode s účinnosťou od 1. septembra 2022. Na jeho miesto nastúpi Oliver Blume, generálny riaditeľ športovej značky Porsche, ktorá je súčasťou skupiny VW.

Budúcnosť Diessa vo Volkswagene bola počas jeho štvorročného pôsobenia vo funkcii generálneho riaditeľa pri viacerých príležitostiach spochybnená. Na jeseň minulého roka sa napríklad dostal do sporu s mocnou zamestnaneckou radou pre jeho stratégiu v oblasti elektrifikácie a štýl riadenia.

Diessov odchod prichádza v čase, keď sa VW snaží poraziť Teslu a stať sa najväčším svetovým výrobcom elektrických vozidiel a tiež pripravuje prvú verejnú ponuku (IPO) pre svoju značku športových áut Porsche.

Diess v príspevku na sociálnej sieti pred oznámením svojho odchodu napísal: "Po skutočne stresujúcej prvej polovici roku 2022 sa mnohí z nás tešia na zaslúženú letnú prestávku."

Blume zase vo vyhlásení uviedol: "Moja pozornosť sa zameria na zákazníkov, značky a produkty."