Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf BfV: Špionáž voči Nemecku je minimálne taká ako cez studenú vojnu

Na snímke šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Thomas Haldenwang, archívne foto. Foto: TASR/AP

"Hrozba pre našu bezpečnosť vzhľadom na vojnu v Európe je skutočná," povedala ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Berlín 19. mája (TASR) - Nemecká vnútroštátna tajná služba vo štvrtok varovala, že úroveň možných špionážnych a sabotážnych aktivít voči Nemecku je v súčasnosti prinajmenšom taká vysoká, ako bola počas obdobia studenej vojny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a DPA.

"Dnes hodnotíme, že úroveň špionáže (činnosť) proti Nemecku je prinajmenšom na taká, ako bola počas studenej vojny - ak nie značne vyššia," povedal šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Thomas Haldenwang v Berlíne.

Zároveň vyjadril predpoklad, že "vo svete otvorených ozbrojených konfliktov a drastických sankcií" bude pravdepodobnosť páchania špionážnych a sabotážnych aktivít a nelegálneho ovplyvňovania naďalej narastať.

Haldenwang tiež varoval pred zvýšeným rizikom sabotáže na pozadí vojny na Ukrajine. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomína, že Nemecko v posledných rokoch odhalilo viacero ruských špiónov, ktorí na jeho území pôsobili.

"Hrozba pre našu bezpečnosť vzhľadom na vojnu v Európe je skutočná," povedala ministerka vnútra Nancy Faeserová. Týka sa to podľa nej špionážnych aktivít, ako aj kybernetických útokov, či "ovplyvňovania zo strany cudzích mocností, ktoré majú formou propagandy, lží a cielených dezinformácií destabilizovať našu demokraciu".

Faeserová priblížila, že počas koronavírusovej pandémie šírili dezinformácie v Nemecku najmä Rusko a Čína. Poznamenala tiež, že od začatia vojenskej ofenzívy na Ukrajine sa ruský prezident Vladimir Putin usiluje posilniť naratív o údajnej "rusofóbii" západných krajín, čím chce okrem iného ovplyvňovať aj Rusov žijúcich v Nemecku.