Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Šéf Červeného polmesiaca potvrdil, že našli havarovaný vrtuľník

Na snímke, ktorú poskytla tlačová agentúra Moj, záchranné tímy a ľudia v blízkosti miesta nehody vrtuľníka s iránskym prezidentom Ebrahimom Raisim vo Varzaghane na severozápade Iránu v nedeľu 19. mája 2024. Foto: TASR/AP

Vrtuľník sa zrútil v strmom údolí a záchranári sa k nemu snažia dostať v ťažko prístupnom teréne.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 20. mája (TASR) - Iránski záchranári našli v pondelok havarovaný vrtuľník, v ktorom sa nachádzal prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. TASR správu prevzalo od agentúry Reuters.

Iránska štátna televízia s odvolaním sa na šéfa miestneho Červeného polmesiaca Pir Kolivanda uviedla, že v troskách stroja nespozorovali z diaľky "žiadne známky života".

Vrtuľník sa zrútil v strmom údolí a záchranári sa k nemu snažia dostať v ťažko prístupnom teréne. Kolivanda informoval, že počas východu slnka boli od neho vzdialení približne dva kilometre.

"Vrtuľník našli, avšak zatiaľ nezaregistrovali nič, čo by vzbudzovalo nádej, že pasažieri sú stále nažive," informovala štátna televízia.

Vrtuľník vezúci iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahjána sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne. Nehoda vyvolala medzinárodný ohlas, množstvo štátov ponúklo Iránu pomoc pri pátracích a záchranných akciách. Tie však komplikovalo nepriaznivé počasie a tma.

Miesto pádu vrtuľníka s prezidentom zrejme objavil turecký dron


Na snímke, ktorú poskytla tlačová agentúra Moj, vozidlá záchranných tímov v blízkosti miesta nehody vrtuľníka s iránskym prezidentom Ebrahimom Raisim vo Varzaghane na severozápade Iránu v nedeľu 19. mája 2024.
Foto: TASR/AP

Turecký dron identifikoval zdroj tepla, pravdepodobne pochádzajúceho z havarovaného vrtuľníka v ktorom sa počas nehody nachádzal prezident Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján a turecká strana jeho lokalitu poskytla iránskym úradom. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Po vrtuľníku pátra v Iráne 65 záchranných tímov, vrátane iránskych ozbrojených síl a špecializovaných záchranných jednotiek horskej služby, avšak prácu im komplikuje nepriaznivé počasie. Pomoc poslalo aj Turecko a Rusko, pričom ruský tím tvorí 47 špecialistov "s potrebnou výstrojou a vybavením, terénnymi vozidlami a vrtuľníkom BO-105.