Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Šéf českých Pirátov: Orbánovi nemožno gratulovať k volebnému víťazstvu

Maďarský premiér Viktor Orbán (uprostred) hovorí počas volebnej noci po parlamentných voľbách a referende o zákone na ochranu detí , 3. apríla 2022 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Orbán podľa Bartoša pokračuje vo vymazávaní slobodných médií z mapy, zastrašovaní novinárov a blokovaní prístupu opozičných politikov do verejného priestoru.

Praha 4. apríla (TASR) - Víťazovi nedeľňajších parlamentných volieb v Maďarsku Viktorovi Orbánovi nemožno podľa niektorých českých vládnych politikov gratulovať k volebnému výsledku.

Kritizujú ho za jeho postoj k slobodným médiám, za obmedzený prístup opozičných politikov do verejného priestoru a pripomínajú aj jeho rezervovaný postoj k pomoci Ukrajine. Informoval o tom v pondelok spravodajský webový portál Novinky.cz.

"K takémuto 'volebnému víťazstvu' sa naozaj nedá gratulovať," uviedol šéf Pirátov Ivan Bartoš. Orbán podľa neho pokračuje vo vymazávaní slobodných médií z mapy, zastrašovaní novinárov a blokovaní prístupu opozičných politikov do verejného priestoru.

Predseda Českej pirátskej strany (Piráti) Ivan Bartoš, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Podobne sa vyjadrila aj europoslankyňa Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). "Orbánovo masívne víťazstvo je veľkým sklamaním. Víťaz volieb, ktorý sa tvári, že tisíce mŕtvych na Ukrajine sa ho netýkajú, buď stratil pamäť alebo srdce," uviedla.

"Je to úbožiak. EÚ rešpektuje rozhodnutie maďarských voličov, ale nemôžeme súhlasiť s Orbánom," dodala Šojdrová.

Bývalý český premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš naopak Orbána označil za jedného z najskúsenejších politikov v Európskej únii. "Je úžasné, že dokázal poraziť zlepenec šiestich strán, ktoré stáli proti nemu, a opäť zvíťazil," myslí si Babiš.

Podobne sa vyjadril aj líder SPD Tomio Okamura. "Vyhral, aj keď sa všetci ostatní spojili proti nemu," povedal.

Šéfka TOP 09 a predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová uviedla, že výsledok volieb treba rešpektovať a zároveň mať na pamäti aj to, že časť Maďarov si vybrala inú cestu.