Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf čínskej diplomacie odštartoval turné po štátoch Tichomoria

Na snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang I (uprostred) po prílete jeho lietadla na letisku v Honiarii na Šalamúnových ostrovoch 26. mája 2022. Foto: TASR/AP

Šalamúnove ostrovy do roku 2019 udržiavali vzťahy s Taiwanom a potom urobili obrat smerom k Číne.

Honiara 26. mája (TASR) - Šéf čínskej diplomacie Wang I odštartoval vo štvrtok 10-dňovú cestu po štátoch Tichomoria. Ako prvé navštívil Šalamúnove ostrovy, s ktorými Peking nedávno uzavrel rozsiahly bezpečnostný pakt.

Wangovu cestu pozorne monitorujú Austrália a Spojené štáty, ktoré sa obávajú posilňovania vplyvu Číny v oblasti Tichého oceánu, píše agentúra Reuters.

Čínsky minister po príchode na Šalamúnove ostrovy povedal, že Peking bude pre túto ostrovnú krajinu "spoľahlivým a úprimným partnerom". Vyjadril pritom nádej, že vzťahy medzi Čínou a Šalamúnovými ostrovmi budú vzorom aj pre ostatné tichomorské ostrovné štáty, uviedlo vo vyhlásení čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Šalamúnove ostrovy do roku 2019 udržiavali vzťahy s Taiwanom a potom urobili obrat smerom k Číne. V apríli uzavrela táto krajina s Pekingom rozsiahly bezpečnostný pakt, ktorý vzbudil obavy Spojených štátov, Austrálie a Nového Zélandu.

Wang I v rámci svojho prebiehajúceho regionálneho turné navštívi aj Fidži, Kiribati, Samou, Tongu, Vanuatu, Papuu Novú Guineu a Východný Timor. Počas pobytu na Fidži absolvuje rokovanie s predstaviteľmi tichomorských krajín, s ktorými by chce uzavrieť dohodu o spolupráci vo sfére bezpečnosti a ďalších oblastiach.

Na Fidži vo štvrtok pricestuje aj nová austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová. Návšteva má podľa nej demonštrovať dôležitosť, akú Austrália prikladá vzťahom s Fidži a ďalšími krajinami Pacifiku.