Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Čínsky minister: Peking môže pomôcť obnoviť mier na Blízkom východe

Na snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang I (uprostred), minister zahraničných vecí Palestínskej samosprávy Rijád Málikí (vľavo), egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí (druhý vľavo), šéf saudskoarabskej diplomacie princ Fajsal bin Farhán (tretí vľavo), jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí (tretí vpravo), indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová a generálny tajomník Organizácie Islamskej spolupráce (OIS) Hissein Brahim Taha pózujú pred stretnutín 20. novembra 2023 v Pekingu. Foto: TASR/AP

Čína podporuje dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Peking 20. novembra (TASR) - Čína je ochotná spolupracovať "na obnove mieru na Blízkom východe", vyhlásil v pondelok čínsky minister zahraničných vecí Wang I. Medzinárodné spoločenstvo zároveň vyzval na zastavenie "humanitárnej katastrofy" v Pásme Gazy. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Poďme spolupracovať na urýchlenom upokojení situácie v Pásme Gazy a na čo najskoršom obnovení mieru na Blízkom východe," uviedol Wang na stretnutí s ministrami zahraničných vecí palestínskej samosprávy, Saudskej Arábie, Jordánska, Egypta a Indonézie, ako aj generálnym tajomníkom Organizácie islamskej spolupráce (OIC), ktorí pricestovali do Pekingu.

"V Pásme Gazy sa odohráva humanitárna katastrofa... Situácia v Pásme Gazy ovplyvňuje všetky krajiny na svete, spochybňuje schopnosť ľudí rozlišovať dobro od zla aj celú podstatu ľudskosti. Medzinárodné spoločenstvo musí urýchlene konať a prijať opatrenia, ktoré zabránia šíreniu tejto tragédie," vyhlásil zároveň Wang.

Podľa izraelských úradov zabili militanti z palestínskeho hnutia Hamas a ďalších skupín po vpáde do Izraela zo 7. októbra približne 1200 ľudí, pričom ďalších zhruba 240 osôb zajali ako rukojemníkov a odvliekli do Pásma Gazy. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom uvádza, že od začiatku konfliktu prišlo v tejto enkláve o život 12.300 ľudí.

Po vypuknutí vojny čínski predstavitelia vrátane ministra zahraničných vecí vyzvali na okamžité prímerie. Čína podporuje dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.