Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf čínskej diplomacie začal v Paríži týždennú cestu po Európe

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová (vpravo) víta najvyššieho predstaviteľa Číny pre zahraničnú politiku Wang I pred ich stretnutím v Paríži, Francúzsko, streda 15. februára 2023. Foto: TASR/AP

Macron a Wang diskutovali o následkoch, aké má vojna na Ukrajine pre najzraniteľnejšie krajiny sveta - predovšetkým o nedostatku potravín a zhoršenej finančnej situácii.

Paríž 16. februára (TASR) - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I mal v stredu v Paríži rozhovory s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o vojne na Ukrajine. Minister týmto začal svoju cestu po Európe, v období, keď zosilnelo napätie medzi Čínou a Spojenými štátmi. TASR prevzala správy z tlačových agentúr AP a AFP.

Napätie medzi Pekingu a Washingtonom sa zhoršilo po nedávnom zostrelení podozrivého čínskeho špionážneho balóna, ktorý sa pohyboval nad územím USA, a Čína chce preto teraz podporiť vzťahy s európskymi partnermi.

Wang sa stretol s Macronom za zatvorenými dverami v Elyzejskom paláci.

Obaja politici sa zhodli, že majú spoločný cieľ - svojimi krokmi prispievať "k mieru" na Ukrajine v súlade s medzinárodným právom, oznámil Macronov úrad po rozhovoroch. Neuviedol však, ako chcú obe krajiny k tomuto cieľu prispieť.

Macron neskrýva nádej, že Peking bude vyvíjať tlak na Rusko, aby sa vrátilo k rokovaciemu stolu. Peking totiž stále zostáva dôležitým spojencom Moskvy a nedosúdil jej inváziu na Ukrajinu spustenú takmer pred rokom.

Macron a Wang diskutovali o následkoch, aké má vojna na Ukrajine pre najzraniteľnejšie krajiny sveta - predovšetkým o nedostatku potravín a zhoršenej finančnej situácii.

Francúzsky prezident sa venoval aj téme spolupráce s Čínou v "celosvetových výzvach", akou je napríklad zmena klímy.

Čínsky diplomat sa potom v stredu stretol tiež s francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou. Vo štvrtok bude mať Wang rozhovory o strategických záležitostiach s Macronovým poradcom pre diplomaciu Emmanuelom Bonnom.

Po návšteve Francúzska bude čínsky minister pokračovať v ceste a zastaví sa v Nemecku na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa bude konať od piatka do nedele a na ktorej bude mať prejav. Wang navštívi aj Moskvu či Taliansko a Maďarsko.