Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf európskej diplomacie Borrell absolvuje rokovania v Teheráne

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Súčasný americký prezident Joe Biden uviedol, že je pripravený sa k dohode vrátiť, pokiaľ sa Irán vráti k dodržiavaniu svojich záväzkov.

Teherán 24. júna (TASR) - Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell pricestuje v piatok večer do iránskej metropoly Teherán, kde bude rokovať o oživení iránskej jadrovej dohody z roku 2015. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie iránskej vlády.

"Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell v piatok v noci navštívi Teherán a stretne sa s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom i ďalšími predstaviteľmi," oznámil prostredníctvom svojho hovorcu iránsky rezort diplomacie.

Jadrová dohoda z roku 2015 zmiernila tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho nukleárnych aktivít. V roku 2018 od nej však odstúpili USA na základe rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Jeho vláda obnovila sankcie voči Teheránu, ktorý následne postupne prestával plniť svoje záväzky vyplývajúce z dohody.

Súčasný americký prezident Joe Biden uviedol, že je pripravený sa k dohode vrátiť, pokiaľ sa Irán vráti k dodržiavaniu svojich záväzkov. Sľubne sa vyvíjajúce rozhovory o oživení dohody v marci, po ruskom vpáde na Ukrajinu, uviazli na mŕtvom bode.