Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf Frontexu skončil vo funkcii s okamžitou platnosťou, potvrdila rada

Na archívnej snímke z 2. decembra 2019 šéf Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Fabrice Leggeri. Foto: TASR/AP

Leggeri šéfuje agentúre Frontex od roku 2015. V posledných rokoch sa agentúra EÚ pre pohraničnú a pobrežnú stráž dostala pod paľbu kritiky za svoj údajný podiel pri pri nelegálnom zatláčaní migrantov.

Brusel 29. apríla (TASR) - Šéf Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Fabrice Leggeri v piatok s okamžitou platnosťou skončil vo funkcii. Podľa agentúry DPA to oznámila správna rada organizácie. Správa prišla niekoľko hodín po tom, ako spravodajca TASR v Bruseli informoval, že Leggeri ponúkol svoju rezignáciu. Dôvodom malo byť vyšetrovanie riadenia agentúry pod jeho vedením, ktoré vykonáva Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Leggeri šéfoval Frontexu od roku 2015. V uplynulých rokoch sa agentúra dostala pod paľbu kritiky za svoj údajný podiel na nelegálnom zatláčaní migrantov v Stredozemnom mori aj na pozemných vonkajších hraniciach EÚ. Frontex okrem toho čelil aj obvineniam zamestnancov z obťažovania a rôznych pochybení v rámci samotnej agentúry.

Šéf Frontexu Leggeri po vyšetrovaní OLAF odstúpil zo svojej funkcie


Šéf Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Fabrice Leggeri v piatok ponúkol svoju rezignáciu. Dôvodom má byť vyšetrovanie riadenia agentúry pod jeho vedením, ktoré vykonáva Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Informuje o tom spravodajca TASR s odkazom na správy týždenníka Politico a tlačovej agentúry AFP.

Podľa AFP má správna rada Frontexu Leggeriho ponuku na odstúpenie "preskúmať" a podľa potreby aj schváliť. Šéf agentúry Frontex je dlhodobo vyšetrovaný zo strany OLAF-u v súvislosti s údajnými podvodmi v rámci agentúry, čo podľa Politico potvrdilo viacero ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

Leggeri šéfuje agentúre Frontex od roku 2015. V posledných rokoch sa agentúra EÚ pre pohraničnú a pobrežnú stráž dostala pod paľbu kritiky za svoj údajný podiel pri pri nelegálnom zatláčaní migrantov v Stredozemnom mori aj na pozemných vonkajších hraniciach EÚ. Frontex okrem toho čelil aj obvineniam zamestnancov z obťažovania a rôznych pochybení v rámci samotnej agentúry.

Úradníci hraničnej agentúry EÚ Frontex usmerňujú migrantov, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Úrad EÚ pre boj proti podvodom vyšetruje tieto obvinenia už vyše roka a práve pripravuje konečné závery svojej správy.

Podľa piatkových informácií týždenníka Politico Leggeri zrejme nie je jediným z najvyšším predstaviteľov agentúry, ktorý odstupuje, lebo jeho meno sa vyskytne v správe vyšetrovateľov z OLAF. Vedenie agentúry Frontex v piatok dopoludnia neodpovedalo na žiadosti médií o vyjadrenie.

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž, bola založená v roku 2004 s cieľom pomáhať členským štátom EÚ a krajinám pridruženým k schengenskému priestoru pri ochrane vonkajších hraníc priestoru voľného pohybu EÚ. Frontex je agentúra financovaná z rozpočtu EÚ ako aj z príspevkov krajín pridružených k schengenskému priestoru.

spravodajca TASR Jaromír Novák