Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Šéf Inštitútu Roberta Kocha odchádza v apríli z funkcie

Riaditeľ nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler. Foto: TASR/AP

Podrobnosti o ďalšom Wielerovom pôsobení zverejnené neboli. Dočasne ho na pozícii šéfa RKI po jeho odchode nahradí jeho súčasný zástupca Lars Schaade.

Berlín 11. januára (TASR) — Šéf nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler k 1. aprílu odchádza na vlastnú žiadosť z funkcie. V stredu to spoločne oznámili RKI a rezort zdravotníctva v Berlíne s tým, že Wieler sa bude venovať "novým úlohám vo výskume a vzdelávaní". TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Wieler svoje rozhodnutie konzultoval s ministrom zdravotníctva Karlom Lauterbachom, keďže RKI spadá pod tento rezort. "Dlhoročnú spoluprácu s ním založenú na dôvere si veľmi vážim," povedal minister a 61-ročnému Wielerovi sa poďakoval v mene celej vlády. Dodal, že bez neho by Nemecko pandémiou koronavírusu prešlo omnoho horšie.

Wieler viedol RKI počas covidovej pandémie. Táto inštitúcia pravidelne zverejňovala nové údaje o počte nakazených a obetí a takisto vláde odporúčala, aké preventívne opatrenia je nutné prijať. Wieler uviedol, že bolo privilégiom pracovať počas pandémie na takej „exponovanej pozícii spolu s motivovaným tímom vynikajúcich odborníkov“ a poďakoval sa zamestnancom RKI za ich "mimoriadne nasadenie".

Podrobnosti o ďalšom Wielerovom pôsobení zverejnené neboli. Dočasne ho na pozícii šéfa RKI po jeho odchode nahradí jeho súčasný zástupca Lars Schaade.