Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Šéf iránskej diplomacie odkázal S. Arábii, že bezpečnosť sa nedá kúpiť

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia a Irán vedú dlhoročný súboj o dominanciu na Blízkom východe

Teherán 29. septembra (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf vyzval Saudskú Arábiu ako úhlavného nepriateľa svojej krajiny, aby akceptovala skutočnosť, že "bezpečnosť sa nedá kúpiť". Diplomat, ktorého v nedeľu citovala tlačová agentúra AFP, v tejto súvislosti poznamenal, že ukončenie vojny v Jemene upokojí regionálne napätie.

Zaríf v rozhovore pre miestne médiá obvinil vedenie Saudskej Arábie z rozdúchavania tohto konfliktu. "Myslia si, že tak, ako si doteraz za peniaze kupovali všetko vrátane zbraní, priateľstva a podpory, si môžu zadovážiť aj bezpečnosť," vyhlásil šéf iránskej diplomacie a vyzval Rijád, aby "upustil od tejto ilúzie".

Saudská Arábia a Irán vedú dlhoročný súboj o dominanciu na Blízkom východe, pričom podporujú opozičné strany v nenávistnej jemenskej vojne, ktorá dostala tamojšie obyvateľstvo na pokraj hladomoru.

Táto napätá situácia sa ešte vyostrila v uplynulých mesiacoch, najmä dôsledkom nedávneho útoku na saudskoarabské ropné zariadenia. Irán zodpovednosť odmieta, avšak húsijskí povstalci, ktorých Irán v Jemene podporuje, tvrdia, že za incidentom stoja oni. Útok bezpilotným lietadlom vyradil polovicu produkcie ropy tohto kľúčového hráča Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Spojené štáty - spojenec Rijádu -, ktoré majú v oblasti Perzského zálivu niekoľko veľkých vojenských základní, obvinili z útoku práve Teherán a pohrozili mu odplatnými útokmi.

Rijád zasiahol do jemenskej vojny v roku 2015 s cieľom podporiť tamojšiu vládu po tom, ako ju húsijskí povstalci rok predtým vyhnali z hlavného mesta Saná. Irán popiera, že húsiov podporuje, ale zároveň neustále kritizuje účasť Saudskej Arábie na konflikte, píše AFP. Podľa Zarífa saudskoarabskí lídri zámerne udržiavajú napätie, aby "cudzincom otvorili dvere do tohto regiónu".

Zaríf tvrdí, že ukončenie vojny v Jemene prinesie upokojenie situácie v celom blízkovýchodnom regióne a Saudská Arábia tak predíde ďalšiemu poškodzovaniu si svojej prestíže.

Jemenský konflikt si od intervencie vojenskej koalície pod velením Saudskej Arábie v roku 2015 vyžiadal desaťtisíce mŕtvych, najmä civilistov. Boje vyhnali z domovov milióny obyvateľov a viac než dve tretiny jemenskej populácie dostali do situácie, ktorá si vyžaduje akútnu humanitárnu pomoc.