Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Šéf izraelskej diplomacie Jair Lapid odcestoval na návštevu SAE

Jair Lapid, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ide o vôbec prvú návštevu šéfa izraelskej diplomacie v tejto arabskej krajine a dochádza k nej po tom, ako židovský štát a SAE vlani v septembri znormalizovali svoje vzájomné vzťahy.

Jeruzalem 29. júna (TASR) - Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid v utorok odcestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Spojených arabských emirátov (SAE).

Ide o vôbec prvú návštevu šéfa izraelskej diplomacie v tejto arabskej krajine a dochádza k nej po tom, ako židovský štát a SAE vlani v septembri znormalizovali svoje vzájomné vzťahy.

"Štartujeme na historickú návštevu SAE," tvítoval Lapid, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

Aj keď niekoľko izraelských ministrov už v minulosti do SAE zavítalo, Lapid je dosiaľ najvyššie postaveným predstaviteľom Izraela, ktorý sa vydal na oficiálnu cestu do tejto krajiny ležiacej v Perzskom zálive.

Odvtedy, čo administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa sprostredkovala dohodu o normalizácii vzťahov medzi Izraelom a SAE, tieto krajiny podpísali množstvo bilaterálnych dohôd v oblasti cestovného ruchu, leteckého priemyslu či finančných služieb.

Nová izraelská vláda, ktorá sa ujala moci 13. júna, dúfa, že sa jej podarí dosiahnuť podobné dohody aj s inými arabskými štátmi, v čom ju podporuje aj administratíva súčasného prezidenta USA Joea Bidena.
Naftali Bennett, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Práve Lapid sa rozhodujúcou mierou zaslúžil o vznik novej koaličnej vlády. Prvé dva roky bude premiérom Naftali Bennett, ktorého po dvoch rokoch nahradí na čele kabinetu on.

Lapid počas svojej návštevy slávnostne otvorí izraelské veľvyslanectvo v hlavnom meste SAE Abú Zabí, ako aj generálny konzulát Izraela v Dubaji.

V máji zrušili plánovanú cestu bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua do SAE pre "roztržku" s Jordánskom súvisiacu s využívaním jeho vzdušného priestoru.

Izrael vlani znormalizoval svoje diplomatické vzťahy so štyrmi moslimskými krajinami: so SAE, Bahrajnom, Marokom a Sudánom.

Tento krok však odsúdili Palestínčania ako porušenie dlhoročnej politiky Ligy arabských štátov (LAŠ), podľa ktorej by jej členské štáty nemali nadväzovať vzťahy s Izraelom, pokiaľ židovský štát neuzavrie mier s Palestínčanmi.