Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Šéf izraelskej diplomacie pricestoval do Maroka

Jair Lapid, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dohody o normalizácii vzťahov, uzavreté spomínanými štátmi a Izraelom, považujú Palestínčania za zradu.

Rabat 11. augusta (TASR) – Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid pricestoval v stredu do Maroka. Ide o prvú návštevu predstaviteľa izraelskej vlády v tejto krajine od podpísania dohody o normalizácii vzťahov medzi židovským štátom a Marokom, ktorú sprostredkovali USA.

„Kolesá dole," uviedlo izraelské ministerstvo zahraničných vecí na Twitteri a dodalo, že Lapid a jeho delegácia dorazili do Maroka, informovala agentúra AFP.

Maroko je jedným zo štyroch väčšinovo moslimských štátov, ktoré v roku 2020 normalizovali svoje vzťahy s Izraelom. Diplomatické vzťahy vtedy so židovským štátom nadviazali aj Bahrajn, Sudán a Spojené arabské emiráty.

K tomuto kroku došlo v čase, keď administratíva vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa uznala suverenitu Maroka nad Západnou Saharou – spornou a rozdelenou bývalou španielskou kolóniou.

V Maroku žije najväčšia židovská komunita v severnej Afrike – okolo 3000 židov. V Izraeli zasa žije asi 700.000 židov marockého pôvodu.

Pôvodne mal Rabat v Tel Avive svoj styčný úrad. Vzťahy medzi Marokom a Izraelom sa však prerušili počas druhej palestínskej intifády v rokoch 2000-05.

Dohody o normalizácii vzťahov, uzavreté spomínanými štátmi a Izraelom, považujú Palestínčania za zradu. Domnievajú sa totiž, že tento krok mal nasledovať až po vyriešení izraelsko-palestínskeho konfliktu.