Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Šéf izraelskej diplomacie: Začala sa aj politická ofenzíva proti Iránu

Izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome štartuje na zachytenie rakiet vypálených z Iránu v strednom Izraeli, nedeľa 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Šéf izraelskej diplomacie zároveň vyzval na uvalenie sankcií proti iránskemu raketovému programu a na vyhlásenie Revolučných gárd islamskej republiky za teroristickú organizáciu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 16. apríla (TASR) - Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj "politickú ofenzívu" proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru DPA.

"Zaslal som dnes ráno listy 32 štátom a hovoril som s desiatkami ministrov zahraničných vecí a vedúcich predstaviteľov vo svete," napísal Kac na sociálnej sieti.

Šéf izraelskej diplomacie zároveň vyzval na uvalenie sankcií proti iránskemu raketovému programu a na vyhlásenie Revolučných gárd islamskej republiky za teroristickú organizáciu. To je podľa jeho slov cesta, ako Teherán zabrzdiť a oslabiť.

"Irán musí byť zastavený teraz, kým nebude neskoro," zdôraznil Kac.

Izraelská politická kampaň proti Iránu by podľa ministra mala sprevádzať vojenskú reakciu na útok, ktorý Teherán vykonal s vyše 300 raketami a dronmi. Izrael nechce nechať iránsky úder z noci na nedeľu bez odpovede, vyplýva aj z vyjadrení jeho vojenských predstaviteľov.