Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Šéf jemenskej diplomacie vyzýva arabské štáty Zálivu na pomoc Jemenu

Ilustračné foto, protesty v Jemene. Foto: TASR/AP

Jemenský minister zahraničných vecí Rijád Jasín dnes vyzval arabské štáty Perzského zálivu na vojenskú intervenciu v Jemene, aby tam zastavili postup šiitských povstalcov známych ako húsíovia.

Káhira 23. marca (TASR) - Jemenský minister zahraničných vecí Rijád Jasín dnes vyzval arabské štáty Perzského zálivu na vojenskú intervenciu v Jemene, aby tam zastavili postup šiitských povstalcov známych ako húsíovia.

Húsíovia kontrolujú veľkú časť severu Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, presúvajú sa južne za podpory časti príslušníkov armády a snažia sa zosadiť prezidenta Abd Rabbuha Mansúra Hádího.

"Rozširujú územie (pod svojou kontrolou), obsadzujú letiská a mestá, útočia na Aden lietadlami, zadržiavajú, koho sa im zachce, vyhrážajú sa svojimi ozbrojenými silami a sústreďujú ich," uviedol dnes o povstalcoch šéf jemenskej diplomacie pre panarabskú satelitnú televíziu al-Džazíra.

V rozhovore pre panarabský denník aš-Šark al-Awsat minister dodal, že Jemen navrhol Rade pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive, OSN, ako aj medzinárodnému spoločenstvu vytvoriť bezletovú zónu a zakázať používanie vojenských lietadiel na letiskách kontrolovaných húsíami.

Osobitný vyslanec OSN pre Jemen Jamal Benomar varoval v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, že terajšie udalosti privádzajú túto arabskú krajinu "na pokraj občianskej vojny". Všetky strany vyzval, aby ustúpili a vyriešili konflikt mierovou cestou.

Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes v predsedníckom vyhlásení podporila legitímnosť Hádího a odsúdila ofenzívu húsíov. Vyzvala okrem toho všetky krajiny, aby nezasahovali do záležitostí Jemenu.

Jemen, najchudobnejšia krajina arabského sveta, je hlboko polarizovaný a od vlani sa zmieta v občianskej vojne. Šiitskí povstalci obsadili metropolu Saná a odstavili prezidenta Hádího od moci. Medzičasom sa im podarilo dostať sa aj do oblastí, kde žijú väčšinovo sunnitskí moslimovia, čím sa dostali nielen do potýčok s miestnymi kmeňmi, ale aj s teroristickou sieťou al-Káida.

Al-Káida situáciu v Jemene využíva na útoky na jemenské vládne sily, tak aj na šiitských povstalcov. Tí však najnovšie al-Káide i Islamskému štátu prisľúbili pomstu za samovražedné atentáty na mešity v metropole Saná, pri ktorých minulý piatok zahynulo vyše 300 ľudí.