Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Šéf krymského parlamentu chce k Rusku pripojiť celú Ukrajinu

Krym Foto: TASR/AP

Krymský parlament pod Konstantinovovým vedením vo štvrtok principiálne vyslovil za pripojenie polostrova k Rusku.

Moskva 7. marca (TASR) - Predseda krymského parlament Vladimir Konstantinov dnes počas návštevy v Moskve prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa k Rusku pripojil nielen Krym, ale celá Ukrajina. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

"Dúfam, že dokážeme pomôcť vychovať na Ukrajine nového lídra. Neraz sme hovorili, že na Ukrajine sa objaví nový Bohdan Chmeľnyckyj (kozácky hajtman na Ukrajine, ktorý chcel vytvoriť nezávislý štát kozákov - pozn. TASR) a zjednotí oba naše veľké štáty, ktoré oddelene nemôžu existovať," vyhlásil Konstantinov na stretnutí s poslancami Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

Dodal, že "Ukrajina je súčasťou veľkého jednotného ruského sveta". Zdôraznil, že po tom, ako sa vyriešia záležitosti Krymu, bude potrebné vyvinúť maximálne úsilie na ochranu "nielen Rusov na Ukrajine", ale všetkých jej občanov pred "fašizmom, nacizmom" a nátlakom predstaviteľov západných štátov, ktorí jej "vnucujú svoju ideológiu".

Súčasné nové ukrajinské vedenie Konstantinov obvinil, že sa nestará o záujmy občanov, nevypočulo záujmy juhovýchodu Ukrajiny a nedelegovalo do kabinetu žiadneho zástupcu tohto regiónu.

Krymský parlament sa vyslovil za pripojenie Krymu k Rusku

Krymský parlament pod Konstantinovovým vedením vo štvrtok principiálne vyslovil za pripojenie polostrova k Rusku. V tejto otázke sa 16. marca na polostrove uskutoční referendum, ktorého zákonnosť kyjevská vláda okamžite spochybnila.

Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková však dnes v Moskve deklarovala, že Krym má právo usporiadať referendum o svojom štatúte, resp. o tom, či sa pripojí k Ruskej federácii.

"Bez pochyby, krymský parlament ako legitímny orgán má právo (vypísať referendum o tom, či Krym vstúpi do zväzku Ruskej federácie). Národ má právo rozhodovať o svojej budúcnosti," vyhlásila.

Ukrajinské vedenie, vrátane ministerstva spravodlivosti, však upozornili, že Ukrajina nemá zákon o miestnych referendách. Pavlo Petrenko, ktorý v novej ukrajinskej vláde zastáva funkciu ministra spravodlivosti, uviedol, že otázky spojené s územnou celistvosťou a suverenitou Ukrajiny nemôžu byť predmetom miestneho referenda. Plebiscit v tejto veci sa môže uskutočniť len na celoštátnej úrovni, zdôraznil. Rovnaký názor prezentoval vo štvrtok aj vyslanec EÚ na Ukrajine Jan Tombiňski.

Ukrajinské médiá v súvislosti s rozhodnutiami krymského parlamentu a novej proruskej vlády okrem toho pripomínajú rozhodnutie oblastného správneho súdu v Kyjeve, ktorý začiatkom týždňa pozastavil účinnosť viacerých rozhodnutí krymského parlamentu, a to vrátane vypísania a konania referenda.