Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Šéf Ligy arabských štátov: Dni Asadovej vlády sú zrátané

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP

Ankara vyzvala Asada na odstúpenie po tom, ako nereagoval na apely na reformy.

Káhira/Ankara 24. júla (TASR) - Generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAŠ) Nabíl Arabí uviedol, že vláda prezidenta Bašára Asada v Sýrii už nemôže dlho vydržať. Dni terajšieho sýrskeho režimu sú spočítané, vyhlásil Arabí v rozhovore pre dnešné vydanie panarabských novín al-Haját.

LAŠ na nedeľňajšom zasadnutí vyzvala Asada na odstúpenie a ponúkla mu v takomto prípade pomoc s bezpečným odchodom z krajiny. Arabí následne tiež zdôraznil, že už nie je čas na rozhovory o politických reformách v Sýrii. "Teraz sa už nehovorí o politickej reforme, ale o odovzdaní moci," povedal pre al-Haját. Sýrsku opozíciu súčasne vyzval, aby sa zjednotila a vytvorila dočasnú vládu.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan medzitým vyhlásil, že odporcovia Asadovho režimu majú "dosiaľ najbližšie k víťazstvu". Opätovne tiež varoval, že Turecko bude dôrazne reagovať na akýkoľvek nepriateľský čin zo strany Sýrie, informovala dnes tlačová agentúra Anatólia.

Ankara vyzvala Asada na odstúpenie po tom, ako nereagoval na apely na reformy. Turecko poskytlo útočisko sýrskym utečencom i povstalcom pri sýrskej hranici. Napätie medzi oboma krajinami, ktoré mali v minulosti dobré vzťahy, výrazne narástlo po júnovom zostrelení tureckého lietadla sýrskou armádou.

Erdogan na stretnutí s veľvyslancami v Ankare v pondelok večer okrem toho kritizoval stagnujúci mierový plán vypracovaný vyslancom OSN a LAŠ pre Sýriu Kofim Annanom. Tento plán v súčasnej podobe Asadov režim podľa Erdogana zneužíva.