Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Šéf MAAE Grossi a Zelenskyj spolu navštívili Záporožie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok 27. marca 2023 stretol s Rafaelom Grossim počas návštevy Záporoží na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Na stretnutí so Zelenským vyjadril Grossi obavy, že situácia v elektrárni "sa vôbec nezlepšuje".

Kyjev/Viedeň 27. marca (TASR) - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi v pondelok oznámil, že juhoukrajinskú Záporožskú oblasť, ktorú sčasti ovládajú ruské sily, navštívil spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Správu priniesli tlačové agentúry AFP a AP, ktorá stretnutie oboch predstaviteľov pokrývala exkluzívne.

"Dnes som sa v meste Záporožie stretol so Zelenským a mali sme cenný rozhovor o ochrane Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) a jej zamestnancov. Znovu som vyjadril našu plnú podporu jadrovým zariadeniam na Ukrajine," napísal Grossi v mene MAAE aj v tvíte.

ZAES pri meste Enerhodar v Záporožskej oblasti je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Vlani v marci ju obsadili ruské invázne vojská. V súčasnosti sú v nej trvalo prítomní aj medzinárodní experti MAAE.

Grossi tento týždeň navštívi ZAES druhýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, aby osobne posúdil vážnosť bezpečnostnej situácie v zariadení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (v strede vľavo) sa počas návštevy Záporožia na Ukrajine v pondelok 27. marca 2023 stretáva s Rafaelom Grossim (vpravo).
Foto: TASR/AP


Na stretnutí so Zelenským vyjadril Grossi obavy, že situácia v elektrárni "sa vôbec nezlepšuje". Zdôraznil, že je stále napätá, čo spôsobuje militarizácia oblasti okolo elektrárne a aj nedávny výpadok elektriny v nej. Od jej vlaňajšieho obsadenia ruskými silami sa to nestalo prvýkrát.

Obaja sa stretli v meste Záporožie, ktoré sa nachádza na území ovládanom Ukrajinou približne 50 kilometrov severovýchodne od atómovej elektrárne.

Grossi viackrát navrhol zriadenie bezpečnej zóny okolo ZAES. Tá bola v uplynulom období v dôsledku ostreľovania niekoľkokrát odpojená od elektrickej siete. Atómová elektráreň pritom na bezpečnú prevádzku potrebuje spoľahlivé dodávky elektrickej energie.

Zelenskyj v pondelok informoval, že navštívil pozície ukrajinskej armády v Záporožskej oblasti. "Je mi cťou byť dnes tu, po boku našej armády," uviedol na sociálnych sieťach a zverejnil aj video, ktoré ho zachytáva s ukrajinskými vojakmi. "Určite zvíťazíme," dodal Zelenskyj.

Počas tejto cesty navštívil ukrajinský prezident miestny veliteľský post a vyznamenal policajtov a vojakov, uviedol prezidentský úrad v oznámení.

Zelenského návšteva v Záporožskej oblasti nasledovala po jeho návšteve južnej Chersonskej oblasti z minulého týždňa, ako aj pozícií armády vo východnej Doneckej oblasti.