Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Šéf MAAE Grossi dorazil do ruskej enklávy Kaliningrad

Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi z Argentíny. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine sa nachádza 15 jadrových reaktorov v štyroch fungujúcich elektrárňach. Jednou z nich je aj Záporožská jadrová elektráreň, ktorej sa zmocnili ruské jednotky.

Berlín 31. marca (TASR) - Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi vo štvrtok dorazil do ruskej exklávy Kaliningrad ležiacej na pobreží Baltského mora na rozhovory s vysokopostavenými ruskými predstaviteľmi.

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na samotnú MAAE, ktorá však nespresnila, s kým sa tam Grossi v piatok stretne, ani neposkytla ďalšie podrobnosti o jeho návšteve.

Grossi v stredu navštívil Južnoukrajinskú jadrovú elektráreň na juhu Ukrajiny, kde absolvoval rozhovory s ukrajinským ministrom energetiky Hermanom Haluščenkom a ďalšími predstaviteľmi úradov. Účastníci sa podľa jeho vyjadrení venovali "konkrétnym krokom na poskytnutie okamžitej pomoci" s cieľom zaistiť bezpečnosť jadrových zariadení.

Na Ukrajine sa nachádza 15 jadrových reaktorov v štyroch fungujúcich elektrárňach. Jednou z nich je aj Záporožská jadrová elektráreň, ktorej sa zmocnili ruské jednotky, pripomína AP.