Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Šéf MAAE Grossi odsúdil ostreľovanie Záporožskej atómovej elektrárne

Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom, ktorý Záporožskú atómovú elektráreň prevádzkuje, uviedol, že v dôsledku ostreľovania došlo k vážnemu poškodeniu niektorých objektov elektrárne.

Viedeň 7. augusta (TASR) - Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v sobotu vyjadril hlboké znepokojenie nad piatkovým ostreľovaním Záporožskej atómovej elektrárne, ktoré podľa neho predstavuje riziko jadrovej katastrofy. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Grossi zároveň uviedol, že vojenská ofenzíva, ktorá ohrozuje bezpečnosť elektrárne, je "absolútne neprijateľná a je potrebné sa jej za každú cenu vyhnúť".

Z ostreľovania tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, ktoré spôsobilo vypnutie jedného z reaktorov, sa navzájom obviňujú Moskva aj Kyjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v tejto súvislosti obvinil Rusko z jadrového terorizmu. Vinu za ostreľovanie elektrárne pripísala Rusku aj Európska únia.

Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom, ktorý Záporožskú atómovú elektráreň prevádzkuje, v sobotu uviedol, že v dôsledku ostreľovania došlo k vážnemu poškodeniu niektorých objektov elektrárne.

Poškodený bol aj kábel elektrického vedenia, v dôsledku čoho prestal fungovať jeden z reaktorov. "Existuje tiež riziko, že dôjde k úniku vodíka a rádioaktívnych látok a vysoké je aj nebezpečenstvo vzniku požiaru," varoval Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram.

Záporožskú jadrovú elektráreň okupujú od marca ruské invázne sily a Kyjev tvrdí, že v jej areáli sústredili ťažkú vojenskú techniku.

MAAE sa už celé týždne snaží o to, aby mohol Záporožskú elektráreň navštíviť tím jej inšpektorov. Ešte pred piatkovým ostreľovaním označila situáciu v Záporožskej elektrárni za "nestabilnú" a "mimo kontroly" s tým, že v areáli dochádza k porušovaniu mnohých bezpečnostných predpisov.