Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Šéf MAAE Grossi oznámil, že je na ceste z Petrohradu do Kyjeva

Na snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi diskutujú počas stretnutia v Petrohrade 11. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Práca na zriadení bezpečnostnej a ochrannej zóny okolo Záporožskej atómovej elektrárne pokračuje, dodal Grossi.

Viedeň 12. októbra (TASR) - Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi je na ceste do Kyjeva, kam smeruje po rozhovoroch s ruskými predstaviteľmi o zriadení ochrannej zóny okolo okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Grossi to v stredu oznámil na Twitteri, píše tlačová agentúra Reuters.

"Po stretnutiach v Petrohrade sa vraciam do Kyjeva, tak ako som sa dohodol s ukrajinským prezidentom (Volodymyrom) Zelenským," uviedol Grossi a zverejnil aj svoju fotografiu vedľa ukrajinského vlaku na stanici. "Práca na zriadení bezpečnostnej a ochrannej zóny okolo Záporožskej atómovej elektrárne pokračuje," dodal.

Grossi sa stretol v utorok v Petrohrade aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Rusko "je pripravené diskutovať o všetkých záležitostiach týkajúcich sa spoločných záujmov a príčin obáv" ohľadne ZAES, uviedol Putin Grossimu na stretnutí. Rusko je tiež ochotné hovoriť o prevádzke ukrajinskej ZAES. Šéf Kremľa na stretnutí tiež povedal, že všetko, čo sa týka jadrovej aktivity, je v súčasnosti "príliš a nebezpečne politizované".

ZAES na juhu Ukrajiny je najväčšou svojho druhu v Európe a začiatkom marca ju obsadili ruské vojská. Odvtedy bola opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva. Grossi preto v auguste viedol v ZAES medzinárodný tím inšpektorov, aby MAAE priamo na mieste zistila skutočný stav.