Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Šéf MAAE Grossi rokoval s Putinom o situácii v Záporožskej elektrárni

Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Foto: TASR/AP

Na stretnutí v Soči na pobreží Čierneho mora diskutovali aj o "ďalších globálnych výzvach v oblasti nešírenia jadrových zbraní", uviedol Grossi na sieti X.

Moskva 6. marca (TASR) - Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu v ruskom meste Soči rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o bezpečnostnej situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú Rusko okupuje. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Na stretnutí v Soči na pobreží Čierneho mora diskutovali aj o "ďalších globálnych výzvach v oblasti nešírenia jadrových zbraní", uviedol Grossi na sieti X.

Rusko by podľa pozorovateľov mohlo mať diplomatický vplyv na Irán a jeho rozvíjajúci sa jadrový program. Putin podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax zdôraznil úmysel spolupracovať s MAAE. K ďalším podrobnostiam stretnutia sa Grossi ani Kremeľ doposiaľ nevyjadrili.

Šéf MAAE už predtým uviedol, že sa chce zaoberať bezpečnostnými obavami v súvislosti s možným opätovným spustením elektrárne. Grossi sa zmieňoval aj o nedostatočnom núdzovom napájaní chladiacich systémov jadrovej elektrárne. Záporožská elektráreň je podľa tvrdení šéfa MAAE v súčasnosti napájaná len jediným elektrickým vedením na chladenie jadrového materiálu.

Situáciu najväčšej jadrovej elektrárne v Európe je podľa Grossiho potrebné považovať za mimoriadne neistú vzhľadom na jej blízkosť k frontu a prebiehajúce boje v jej blízkosti.