Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf MAAE: Inšpekciu nezastavíme ani napriek ostreľovaniu Enerhodaru

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi. Foto: TASR/AP

Novinári agentúry AFP videli tím MAAE odchádzať z mesta Záporožie asi o 07.15 h SELČ.

Záporožie 1. septembra (TASR) - Inšpekčný tím Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE) vo štvrtok prisľúbil, že bude pokračovať v plánoch navštíviť Ruskom obsadenú Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES) na južnej Ukrajine aj navzdory rannému delostreleckému útoku na Enerhodar, mesto ležiace v tesnej blízkosti závodu.

"Sme oboznámení s momentálnou situáciou. Je tam vojenská aktivita – aj toto ráno bola, pred niekoľkými minútami... ale my sa nezastavíme," povedal novinárom šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý delegáciu inšpekcie OSN vedie.

Jeho vyjadrenie sa vzťahovalo na tvrdenie Ukrajiny, ktorá vo štvrtok obvinila Rusko, že ťažkými zbraňami ostreľovalo Enerhodar, mesto pri elektrárni vzdialenej len asi dve hodiny jazdy autom od Záporožia.

Novinári agentúry AFP videli tím MAAE odchádzať z mesta Záporožie asi o 07.15 h SELČ. Enerhodar leží na južnej strane rieky Dneper a jeho starosta Dmytro Orlov najnovšie na sociálnej sieti Telegram uviedol, že toto mesto s 50.000 obyvateľmi sa od úsvitu stalo terčom nepretržitého delostreleckého útoku. Rusi ostreľovali Enerhodar delostreleckými granátmi a použili podľa Orlova aj automatické zbrane.

Starosta zverejnil na Telegrame i fotografie z tohto Rusmi obsadeného územia – zničené budovy a dym krúžiaci nad nimi.