Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Šéf macedónskeho parlamentu a exprezident nehlasovali v referende

Volič vchádza do volebnej miestnosti počas referenda o zmene názvu krajiny na Republiku Severné Macedónsko; v Skopje v nedeľu 30. septembra 2018. Foto: TASR/AP

V nedeľňajšom referende, do ktorého sa zapojilo 36,91 percenta oprávnených voličov, zmenu názvu krajiny podporilo 91,46 percenta občanov.

Skopje 2. októbra (TASR) - Predseda macedónskeho parlamentu Talat Xhaferi ani bývalý premiér a prezident krajiny Branko Crvenkovski nemohli hlasovať v nedeľňajšom referende o zmene názvu krajiny. Ich mená sa totiž nenachádzali na zozname voličov, informovali v pondelok macedónske a srbské médiá.

"Pravdou je, že som nebol na zozname voličov. Dúfam, že je to izolovaný prípad a niečo podobné sa nestalo," citoval Xhaferiho macedónsky portál PlusInfo.

Hlasovať sa však nepodarilo ani expremiérovi a bývalému prezidentovi Brankovi Crvenkovskému, ktorého meno tiež nebolo medzi registrovanými voličmi. Podľa srbského spravodajského servera B92 sa Crvenkovski pokúšal hlasovať vo volebnej miestnosti, v ktorej tak robil doposiaľ, ale neuspel. Crvenkovski po incidente uviedol, že sa obráti na štátnu volebnú komisiu.

Podľa konečných výsledkov zverejnených štátnou volebnou komisiou v nedeľňajšom referende, do ktorého sa zapojilo 36,91 percenta oprávnených voličov, zmenu názvu krajiny podporilo 91,46 percenta občanov, proti bolo 5,65 percenta. Pre platnosť referenda bola potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny voličov.