Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéf MI5: Irán sa desaťkrát pokúsil uniesť či zabiť kritikov v Británii

Generálny riaditeľ britskej kontrarozviedky MI5 Ken McCallum počas vyhlásenia v Londýne 16. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí minulý týždeň povedal, že v súvislosti s údajným vyhrážaním sa iránskych bezpečnostných síl novinárom v Británii si predvolal iránskeho chargé d'affaires v Londýne.

Londýn 16. novembra (TASR) - Iránske spravodajské služby sa prinajmenšom desaťkrát pokúsili uniesť či dokonca zabiť britských občanov alebo jednotlivcov žijúcich v Spojenom kráľovstve, ktorých Teherán považuje za hrozbu. Uviedol to v stredu generálny riaditeľ britskej kontrarozviedky MI5 Ken McCallum, ktorého citovala agentúra Reuters.

Šéf MI5 uviedol, že zatiaľ čo Teherán doma na umlčanie kritikov používa násilie, jeho "agresívne spravodajské služby" predstavujú hrozbu takisto priamo pre Britániu.

".... týka sa to aj snahy uniesť alebo dokonca zabiť Britov alebo jednotlivcov žijúcich v Spojenom kráľovstve, ktorí sú vnímaní ako nepriatelia režimu," povedal McCallum v prejave v londýnskom sídle MI5. Dodal, že len od januára boli svedkami "najmenej desiatich takýchto potenciálnych hrozieb."

Iránski predstavitelia sa k jeho slovám bezprostredne nevyjadrili.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly minulý týždeň povedal, že v súvislosti s údajným vyhrážaním sa iránskych bezpečnostných síl novinárom v Británii si predvolal iránskeho chargé d'affaires v Londýne. Cleverly diplomatovi podľa svojich slov povedal, že v krajine "sa netolerujú vyhrážky a zastrašovanie akéhokoľvek druhu voči novinárom alebo akejkoľvek osobe žijúcej v Spojenom kráľovstve".

V pondelok Británia uvalila sankcie na 24 iránskych predstaviteľov vrátane jedného člena vládneho kabinetu. Londýn takýmto krokom reagoval na "násilné potláčanie" masových protivládnych protestov, ktoré v iránskych mestách vyvolalo septembrové úmrtie mladej Kurdky Mahsy Amíníovej po zadržaní teheránskou mravnostnou políciou.