Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Šéf mjanmarskej vojenskej junty navštívil Moskvu, uviedli ruské médiá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruské štátne médiá informovali, že vojenský veliteľ sa mal stretnúť aj s predstaviteľmi moskovskej vesmírnej i jadrovej agentúry.

Moskva 12. júla (TASR) - Šéf mjanmarskej junty Min Aun Hlain navštívil v utorok Moskvu, informovali ruské médiá. K jeho návšteve prichádza v období, keď sa Spojené štáty zaviazali vyvíjať nátlak na jeho vojenský režim v súvislosti s prevratom v Mjanmarsku v roku 2021, píše agentúra AFP.

Ruské veľvyslanectvo v Mjanmarsku pre tlačovú agentúru Interfax uviedlo, že Hlain absolvoval v Moskve "súkromnú" návštevu. Plánuje sa podľa rezortu zúčastniť aj na otvorení mjanmarského kultúrneho strediska.

Ruské štátne médiá informovali, že vojenský veliteľ sa mal stretnúť aj s predstaviteľmi moskovskej vesmírnej i jadrovej agentúry.

Oznámenie prichádza dva dni po tom, čo americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas návštevy Thajska na stretnutí s demokratickými aktivistami prisľúbil, že Washington bude naďalej vytvárať tlak na vojenskú juntu v Mjanmarsku, aby sa krajina vrátila k demokracii.

Mjanmarská armáda vlani 1. februára zvrhla vládu, pričom zadržala zvolených lídrov vrátane faktickej premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina a tvrdo zakročila voči ich oponentom. Podľa miestnej monitorovacej skupiny boli zadržané tisíce prodemokratických demonštrantov. Predstavitelia junty však obvinenia z násilností voči obyvateľstvu odmietajú.