Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO: Putin na Ukrajine zlyháva a využíva zimu ako zbraň

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovorí počas vyhlásenia s rumunským prezidentom Klausom Iohannison, deň pred zasadnutím Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí, 28. novembra 2022 v Bukurešti. Foto: TASR/AP

Stoltenberg uviedol, že spojenci dodali Ukrajine generátory a náhradné diely s cieľom pomôcť Kyjevu obnoviť poškodené energetické zariadenia.

Bukurešť 29. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine zlyháva a chce "využiť zimu ako zbraň", povedal v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred stretnutím ministrov zahraničných vecí krajín Aliancie v Bukurešti. TASR správu prevzala z agentúry AFP a spravodajskej stanice Sky News.

Podľa šéfa organizácie NATO treba byť pripravený na to, že v dôsledku ruského "zámerného útoku na kritické služby, kúrenie, svetlo, vodu či plyn príde do zvyšku Európy viac utečencov".

Stoltenberg ďalej uviedol, že spojenci dodali Ukrajine generátory a náhradné diely s cieľom pomôcť Kyjevu obnoviť poškodené energetické zariadenia.

Dodal, že NATO v reakcii na vojenské neúspechy Ruska očakáva ďalšie raketové útoky na civilné ciele, píše agentúra DPA.

Ministri zahraničných vecí NATO sa na stretnutí v rumunskej metropole sústredia na zvýšenie vojenskej pomoci, napríklad na obranné systémy či muníciu pre Ukrajinu. Rokovať budú aj o nevojenskej pomoci, akou sú pohonné hmoty či medicínske alebo zimné vybavenie. Ukrajina sa totiž na chladnejšie počasie pripravuje práve v čase ruských útokov na objekty energetickej infraštruktúry.