Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO Stoltenberg navštívi Fínsko a Švédsko

Na snímke zo 7. apríla 2022 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa prihovára počas tlačovej konferencie po zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí v sídle NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

Fínsko a Švédsko v máji pre obavy, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu, oficiálne požiadali o vstup do NATO.

Brusel 10. júna (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok oznámil, že v najbližších dňoch navštívi Fínsko a Švédsko. Obe krajiny majú záujem o vstup do Severoatlantickej aliancie v dôsledku vojny, ktorú na Ukrajine rozpútalo Rusko. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Niekdajší nórsky premiér Stoltenberg sa plánuje v nedeľu stretnúť okrem iných s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom a ministrom zahraničných vecí Pekkom Haavistom. V pondelok by mal odcestovať do Švédska, kde sa stretne s premiérkou Magdalenou Anderssonovou, uvádza sa vo vyhlásení NATO.

Fínsko a Švédsko v máji pre obavy, ktoré vyvolala ruská invázia na Ukrajinu, oficiálne požiadali o vstup do NATO. Začiatok prístupových rokovaní však zablokovalo Turecko. Ankara tvrdí, že tieto dve severské krajiny poskytujú útočisko členom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).