Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO: Tešíme sa na spoluprácu s Joeom Bidenom

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Čelíme globálnym výzvam, ktoré nikto z nás nedokáže zvládnuť sám, napísal Stoltenberg.

Brusel/Washington 20. januára (TASR) - Tešíme sa na spoluprácu s novozvoleným americkým prezidentom Joeom Bidenom, uviedol v stredu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg, ktorého cituje agentúra AFP.

"Tešíme sa na spoluprácu so zvoleným prezidentom Joeom Bidenom na ďalšom posilnení väzieb medzi USA a Európou, pretože čelíme globálnym výzvam, ktoré nikto z nás nedokáže zvládnuť sám," napísal Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter po stretnutí s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.



USA sú zďaleka najväčším a najvplyvnejším členom NATO, pripomína AFP. Odchádzajúci americký prezident Donald Trump však mnohých spojencov pravidelne kritizoval a vyčítal im nedostatočné výdavky na obranu v rámci Aliancie, prípadne podnikal jednostranné kroky, ako je stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu a severnej Sýrie.

Joe Biden sa ujme prezidentského úradu v stredu. V tejto súvislosti úrady nasadili na ochranu Kapitolu približne 25.000 príslušníkov Národnej gardy, ktorá je súčasťou rezervných zložiek ozbrojených síl USA.

V súvislosti s Bidenovou inauguráciou predstavujú potenciálnu hrozbu skalní stúpenci Trumpa, krajne pravicoví militanti, belošskí supremacisti či iné radikálne hnutia. Mnohí totiž veria Trumpovým nepodloženým tvrdeniam o volebných podvodoch, ktoré odmietli súdy vo viacerých štátoch USA, ministerstvo spravodlivosti i mnohí predstavitelia Republikánskej strany.