Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO vyjadril znepokojenie nad užšou spoluprácou Moskvy s Minskom

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov sa o udalostiach v Bielorusku bude rokovať na nadchádzajúcom summite NATO v Bruseli.

Berlín 6. júna (TASR) - Krajiny NATO sú vážne znepokojené užšou spoluprácou medzi Ruskom a Bieloruskom, uviedol v rozhovore pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

"Spojenci sú vážne znepokojení užšou spoluprácou medzi Moskvou a Minskom za posledné mesiace," uviedol Stoltenberg, pričom poznamenal, že Bielorusko "sa stáva čoraz závislejším" od Ruska.

Podľa agentúry TASS Stoltenberg v rozhovore zdôraznil, že "NATO je obranná aliancia". "Nechcem príliš špekulovať, ale sme ostražití a veľmi pozorne sledujeme udalosti v Bielorusku... Samozrejme, sme pripravení v závažných prípadoch chrániť každého účastníka Aliancie a chrániť ho pred akoukoľvek hrozbou, ktorú predstavuje Minsk a Moskva," vyhlásil šéf NATO.

Podľa jeho slov sa o udalostiach v Bielorusku bude rokovať na nadchádzajúcom summite NATO v Bruseli. Účastníci summitu prehodnotia dohodu o partnerstve s Bieloruskom (Partnerstvo za mier - PfP), ktorá bola vo veľkej miere zmrazená, dodal Stoltenberg.